Szétverték a lakását, az Airbnb eltussolta volna

Szétverték a lakását, az Airbnb eltussolta volna

2017. április 4. 01:57, Kedd
A platform azt szerette volna, ha a kárt szenvedő lakástulajdonos hallgat az esetről.

Luciano Dinulescu aligha fogja még egyszer kiadni az apartmanját az Airbnb rendszerén keresztül, ugyanis az első tapasztalata katasztrofálisra sikerült. Egy a lakását kibérelő személy nagy partit szervezett, amely drámai következményekkel járt. Pedig eleinte arról volt szó, hogy az illető csak két éjszakát tölt el a házában.

Dinulescu nagyon megdöbbent, amikor hazatért és hatalmas rendetlenség fogadta. Mint kiderült, körülbelül 200 személy vett részt a megrendezett bulin és ők teljesen szétverték a lakást. A szobákban nem csupán szemét volt, hanem számos részeg és bekábítószerezett személy is feküdt. A biztonsági ajtó és a lift nem működött, szinte minden bútort vagy erősen megrongáltak vagy teljesen tönkretettek. A résztvevők rendkívül hangosan hallgatták a zenét és nem csupán a szomszédokkal verekedtek össze, hanem egymással is. A helyi rendőrök összesen ötször mentek ki az adott címre és végül 14 rendőr kellett a helyszínen lévők eltávolításához, akik elbarikádozták magukat a lakásban.


A férfi a kezdeti sokk után úgy gondolta, hogy a helyreállítással nem nagyon lesz problémája, hiszen az Airbnb biztosítást is kínál a felhasználóknak, amely egymillió dolláros kárösszegig érvényes, ráadásul egyaránt vonatkozik a felújításra és a bevételkiesésre. Utóbbi amiatt jelentkezhet, ha a lakás egy ideig nem adható ki. Előírás, hogy a partnereknek dokumentálniuk kell a keletkezett károkat, majd elrendelniük a javításokat és jelezni a kártérítési igényüket. Dinulescu ezt megtette, összesen 34 oldalnyi fotót és leírást küldött el a vállalat képviselőinek, s összesen 6400 fontos kártérítést követelt.


Két hónap után jelentkezett nála egy "Peter" nevű Airbnb-munkatárs, aki azt követelte tőle, hogy 72 órán belül juttassa el a felvételeket és a javítást igazoló számlákat. Ő közölte, hogy ez már megtörtént. Akkor felmerült, hogy mutassa be az íróasztalában keletkezett károkról készített képeket, valamint a zsaluk, a szőnyeg és a kanapé tisztításáról szóló számlákat, mondván a cég csak a tisztítási összegeket téríti meg, nem pedig az új bútorok beszerzését. Dinulescu rámutatott, hogy ő a zsalukkal kapcsolatban nem is reklamált.

Egy másik dolgozó viszont arról tájékoztatta, hogy az Airbnb igenis átvállalja az új szőnyeg beszerzési költségét, mert a tisztítást végző vállalat nem tudta megmenteni a régi szőnyeget. Végül Peter kifejtette, hogy az Airbnb 1400 fontot utal át neki, ha 3 napon belül aláírja az erről szóló dokumentumot. A lakástulajdonos az ajánlatot nem fogadta el és azzal fenyegetőzött, hogy a sajtóhoz fordul. A társaság erre úgy reagált, hogy az ajánlat nem alkuképes és az ügyet lezártnak tekinti.


Az ügy azután oldódott meg, hogy az Observer szembesítette az Airbnb képviselőit a problémával. Ismét megvizsgálták a férfi követeléseit, majd néhány órával később 1400 fontot utaltak át a folyószámlájára. Később a "bizalom és biztonság" csapat egyik újabb munkatársa jelentkezett nála e-mailben és elnézést kért a "rendkívül frusztráló helyzet" miatt és hangsúlyozta, hogy a fennmaradó 5900 fontot is megkapja, csak alá kell írnia egy papírt, amely viszont hallgatási kötelezettséget írt elő. Dinulescu ebbe semmiképpen sem volt hajlandó beleegyezni. Arra hivatkozott, hogy a cég beszedi a pénzeket, de felelősséget nem akar vállalni.

Végül a vita azzal zárult, hogy az Airbnb belement a teljes összeg kifizetésébe és Dinulescunak nem kellett hallgatási nyilatkozatot sem aláírnia. A társaság száműzte a parti szervezéséért felelős vendéget és leszögezte, hogy továbbra is támogatni fogja a rossz élményekkel gazdagodott lakástulajdonost.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban