A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja - adjunk neki esélyt

A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja - adjunk neki esélyt

2017. május 31. 14:59, Szerda
Visszatért Jack Sparrow és bár az új rész elődjénél jobban sikerült, de az első rész szintjéhez nem ér fel. Pedig elég sokat vesz át A Fekete-gyöngy átkából.

Hogy tetszett A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja?
Tetszett, jó film volt
Közepes lett
Nem tetszett
Nem láttam
Jack Sparrow kortalan karakterré vált, aki bár folyamatosan veszít fényéből, de mégis emberek milliói kíváncsiak a felbukkanására. Már klasszikus sztori, hogy Johnny Depp hogyan találta ki a kapitány figuráját és mennyire ellenkezett a Disney eleinte, majd végül elengedték a gyeplőt és bukkantak így egy milliárdokat jövedelmező franchise-ra. A dolog sokáig működött, hiszen még az egyébként megfáradt és eléggé eltúlzott harmadik film is nagyon szépen hozott a konyhára. Viszont az Ismeretlen vizeken kapcsán már lehetett érezni, hogy kifulladóban van a történet és ezért jó érzékkel kis pihenőre küldték a címet, hogy aztán újult erővel térjen vissza a franchise.

Magam sem hittem volna, hogy jól szórakozok majd a Salazar bosszúján, de így lett. Az alaphelyzet szerint a Bolygó Hollandi fedélzetén továbbra is Will Turner a kapitány, akit fia ki akar szabadítani. Ehhez azonban szüksége van Poszeidón szigonyára, melynek helyét csak Jack Sparrow segítségével tudják meghatározni. A kapitánynak is meg kell találnia az ereklyét, hiszen kalózkarrierjének első áldozata, Salazar kapitány a nyomában van, aki Jack ténykedésének köszönhetően az Ördög Háromszöge nevezetű helyen rekedt. Végül csatlakozik hozzájuk Carina is, aki az észt hozza a csapatba, ő az apját próbálja megtalálni.Nézzük, mi az ami miatt érdemes megnézni a filmet. Először is a rendezés profi kezekbe került. A norvég Espen Sandberg és Joachim Ronning párosa eleinte kiszámított pontossággal követik Gore Verbinski megoldásait, majd nagyjából a film felétől, mikor minden fél útra kel, megmutatják saját képességeiket. Képesek voltak egy kis frissességet vinni a tengeri kalandba: a vízi képek csodásak, a harcok nagyon látványosan vannak megoldva és Salazar kapitány is alaposan ki van találva. Bár Bardem visszafogottan alakítja a kapitányt, ám ez pont elég ahhoz, hogy lássuk minden mozdulatában azt a féktelen haragot, dühöt, ami hajtja őt.

Aki azonban ismét viszi a show-t az Jack Sparrow kapitány. Johnny Depp 14 éve ugyanazon karakterben ragadt, minden filmjében. Hogy ez jó vagy rossz, azt a bevételek döntik el. Egyedül ez a franchise mutat pozitív számokat, A magányos lovas, a Mortdecai vagy az Alice Tükörországban is hasalt keményen. Mindenesetre a színész most ismét lubickol a szerepben és mindent kihoz belőle, amit csak lehet. Felbukkanása a vásznon mindig emlékezetes és szerencsére a hozzá kapcsolódó poénok is többnyire ülnek. Aki még szintén pozitívként említendő az Barbossa, aki egy újabb arcát mutatja meg így az ötödik filmben, ami azért nem rossz teljesítmény.Sajnos akadnak szürke pontjai is a filmnek és ez éppen az új szerelmespárnak beharangozott fiatalok, akik láthatóan a Swann - Turner közötti románcot próbálják lemásolni. Valamiért a kémia cseppet sem működik a két színész között; külön-külön megkapják a saját kis perceiket és valóban jópofa az okos és eszes (és emiatt boszorkánynak titulált) Carine perlekedése az ostoba kalózokkal és persze az ifjabb Turner harca apja szabadságáért is elismerést érdemel. Azonban ahogy egy képre kerülnek, mintha megijednének egymástól és leblokkolnak, csak a legsablonosabb panelekből tudnak építkezni. Így pedig egyetlen percig sem izgulunk vagy drukkolunk a kapcsolatuknak.

Egy duó viszont nagyon hiányzik: a félszemű Ragetti és társa, Pintel. Sajnos nem tudtak megegyezni velük a producerek és a helyükre behozott két ex-katona nem tudja felvenni a ritmust és nem olyan mókásak, mint elődeik. A filmben természetesen ezúttal is helyet kaptak bizonyos cameók, melyek közül Sir Paul McCartney maximum egy perces megjelenése lesz emlékezetes. Az egykori gombafej Jack bácsiként nagyon "okos és hasznos" dolgokat tanácsol a kis Jack-nek, a mosoly garantált közös jelenetüknél.A helyzet az, hogy bár nagyon akartam hibát keresni a Salazar bosszúja kapcsán, hiszen A Karib-tenger kalózai első része számomra örök kedvenc és felejthetetlen élmény, de szerencsére az első pár perc után magába szívott az ötödik fejezet hangulata és a látvány. Amint pedig felbukkant Jack Sparrow, átadtam magam az élvezetnek és hagytam, hogy Salazar is lefussa saját körét a kapitány ellen. Szóval akit esetleg eltántorított az Ismeretlen vizeken valóban közepes kivitelezése, nyugodtan adjon egy esélyt a Salazar bosszújának, nem fog csalódni. A stáblista utáni jelenetet pedig várjuk meg, mert képet kaphatunk arról, merre tervezi tovább vinni a szériát a Disney!

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja (Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales)
magyarul beszélő, amerikai-ausztrál kalandfilm, 129 perc, 2017
12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Espen Sandberg, Joachim Ronning
Forgatókönyvíró: Jeff Nathanson
Operatőr: Stuart Beattie, Ted Elliott, Jeff Nathanson, Terry Rossio, Jay Wolpert
Zene: Geoff Zanelli
Producer: Jerry Bruckheimer
Vágó: Roger Barton, Leigh Folsom Boyd

Johnny Depp (Jack Sparrow)
Javier Bardem (Salazar)
Kaya Scodelario (Carine Smyth)
Brenton Thwaites (Henry Turner)
Kevin McNally (Gibbs)
Geoffrey Rush (Barbossa)
Sir Paul McCartney (Jack bácsi)


Listázás a fórumban