Új kamera­technológia robotautóknak

Új kamera­technológia robotautóknak

2017. június 4. 14:50, Vasárnap
Videoszenzorok segíthetnek abban, hogy a gépkocsik jobban észleljék a környezetüket.

A Bosch együttműködési megállapodást kötött a Sony Semiconductor Solutions céggel és ennek köszönhetően létrejöhetnek olyan innovatív videoszenzorok, amelyek a vezetőket támogató rendszereket és az önálló közlekedést segíthetik.

Az autósok gyakran szembesülnek olyan helyzetekkel, amikor a látásukat különböző dolgok korlátozzák. Ilyen lehet például a sűrű eső, az éles napfény vagy az alagútból való kihajtás során fellépő hirtelen fényviszony-változások. A változó vagy rossz fényviszonyok nem csupán az emberi szem számára jelentenek problémákat, hanem a videoszenzorok számára is. A Bosch és a Sony Semiconductor Solutions ezért olyan innovatív kameratechnikát akar kifejleszteni, amelynek a segítségével a járművek nehéz látási körülmények esetén is megbízhatóan térképezhetik fel a környezetüket.

A korszerű autókban a radarok és az ultrahullámú érzékelők mellett a videoszenzorok a fő "látószervek". A kameráknak egyre nagyobb szerep jut a vezetőket segítő, az automatikus vészfékező, a sávtartást biztosító, valamint a közlekedési táblák és jelzéseket felismerő rendszerekben. A videoszenzorok előnye az objektumok felismerésében és a létrehozott képek információsűrűségében rejlik. A Bosch mono- és sztereótechnikás videoszenzorokat egyaránt készít, azonban a jövőben olyan kamerákra lesz szükség, amelyek a fényviszonyok gyors változásai mellett is megbízhatóan működnek. Emellett az eszközöknek egyetlen felvételen belül is meg kell tudniuk különböztetni egymástól a drasztikus fényváltozásokat.

Nemrég vált ismertté, hogy a Volkswagen járművei a jövőben klímaadatokat szállíthatnak a Tennet nevű áramhálózat-üzemeltetőnek, amely az információk alapján jobban vezérelné a rendszereit. Akár utcára lebontott időjárás-előrejelzés is jöhet és a meteorológia nemcsak pontosabb, de személyre szabottabb lehet, amiben a gépkocsik szenzorai egyre fontosabb szerepet kaphatnak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban