Orosz kapszula eredt a Dragon nyomába

Orosz kapszula eredt a Dragon nyomába

2017. június 19. 13:38, Hétfő - Gyurkity Péter
A SpaceX után most az oroszokon volt a sor, a Progressz decemberig marad az ISS-en.

Elon Musk cége alig néhány nappal ezelőtt egy korábban már használt kapszulát lőtt fel, hogy további utánpótlást és a kísérletekben használt komponenseket szállítsanak a Nemzetközi Űrállomásra, a Dragon pedig két nappal később sikeresen be is dokkolt. Most az orosz fél követte őket a sorban, amely eredetileg még februárban tért vissza sikeresen.


A NASA blogjában arról olvashatunk, hogy a Progressz-67 teherhajó gond nélkül rajtolt el a bajkonuri Kozmodrómból, miközben az ISS éppen Uruguay felett repült. Ez a kapszula közel 3 tonna utánpótlást szállít a sorrendben 52-ik legénységnek, a fellövést követő két nap során pedig összesen 34-szer kerüli meg a Földet, amit a menetrend szerint követett a bedokkolás. Meglehetősen szűk menetrendről beszélhetünk, hiszen az Orbital ATK Cygnus teherhajója június 11-én égett el a bolygó légkörében, nem sokkal azután, hogy a SpaceX Dragon kapszulája 5-én megérkezett az állomáshoz.


A korábban már használt Dragon egyébként egészen július 2-ig marad a helyszínen, ezután tér majd vissza (egyedüliként a teherszállításra használt példányok közül), hogy az óceánban landoljon. A Progressz-67 decemberig bedokkolva marad, ezután ég majd el a visszatérés során, hasonlóan több társához. A listáról egyedül az Európai Űrügynökség hiányzik, amelynek Automated Transfer Vehicle néven futó megoldása utoljára 2015-ben járt itt, míg a japán HTV-6 még januárban vált le az állomásról, hogy elvégezzen egy hosszabb tesztet, amelyet február 5-én követett a légkörbe való belépéskor megszokott elégetés.

Az ISS ellátása tehát a terveknek megfelelően zajlik, itt idén egyelőre elmaradtak a balesetek, mindegyik fél jól teljesít.

Listázás a fórumban