Telefonon tárolná egészségügyi adatainkat az Apple

Telefonon tárolná egészségügyi adatainkat az Apple

2017. június 19. 17:48, Hétfő - Gyurkity Péter
Szerintük az iPhone minden egészségügyi információnkat is megfelelően tárolná.

Érdekes értesülésről számolt be a CNBC, amely szerint az Apple szép csendben egy komplex egészségügyi projekten dolgozik. A források szerint a cég a felhasználók minden személyes jellegű adatát az iPhone telefonokon tárolná, egyfajta egészségügyi iTunes-t hozva ezzel létre.

A fenti hír alapján arra gondolhatunk, hogy az Apple valóban a zenei világban megvalósított modellt követné, hiszen itt gyakorlatilag az összes orvos és egészségügyi intézmény által rögzített és használt jelentést, valamint minden egyéb egészségügyi jellegű adatot egy helyen összpontosítanának, azokat digitális formában téve elérhetővé a szolgáltatók és a szakma más képviselői számára. A projekt komoly előnyöket kínál, hiszen ezzel valóban magunk mögött hagyhatnánk az egymással nem „beszélő”, sok esetben idejétmúlt rendszerek sokaságát, az egyes orvosok pedig gyorsan lekérhetnék a számukra érdekes és fontos információkat.

A cég jelenleg több csoporttal dolgozik együtt a problémakör megfelelő kezelésén. Ezek egyike a The Argonaut Project, amely az egészségügyi adatok kezelésével kapcsolatos nyílt szabványok elterjesztését tűzte ki célul, egy másik szervezet pedig a The Carin Alliance névre hallgat, számukra viszont az adatok egyéni kezelése a fontos, hogy a betegek a saját kezükbe vegyék az információk alkalmazását. Amennyiben sikerrel járnak, a vizitek előtt nem kellene végigfutnunk a különböző elektronikus leveleken és a hagyományos, nyomtatott jelentéseken, ezeket egyetlen központban találhatnánk meg, illetve mi magunk választhatnánk ki a megosztásra szánt részeket.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy az Apple pontosan hol tart a projekt kialakításában. Rögtön felmerül azonban az adatlopások miatti aggodalom, amely az utóbbi években megfigyelt trend alapján nagyon is jogos.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban