A felhasználóktól kér javaslatokat a Facebook

A felhasználóktól kér javaslatokat a Facebook

2017. június 19. 23:52, Hétfő - Berta Sándor
A közösségi portál több kérdés megválaszolásában vár segítséget.

A platform új kezdeményezést indított, amelynek keretében olyan témákkal foglalkozik, mint az álhírek, az internetes gyűlöletbeszéd, a terrorizmus és az online radikalizálódás. A Facebook a projekt keretében szeretné jobban elmagyarázni a közvéleménynek a döntési folyamatait és ezért külön tájékoztatókat készített, amelyek keretében hét nehéz kérdést akar kitárgyalni a felhasználók bevonásával. Az ugyanakkor egyelőre nem derült ki, hogy a társaság miként akarja felhasználni az összegyűjtött kommentárokat és javaslatokat.

A hét nehéz kérdés között van, hogy az oldal hogyan lépjen fel a terrorpropagandával szemben; mi történjen a felhasználói adatokkal, ha meghal valaki; mennyire agresszív módon távolítsa el a tartalmakat és mindez milyen szabályok alapján történjen; miként tegyen különbséget az álhírek és a megbízható politikai véleménynyilvánítások között; jók-e a közösségi honlapok a demokrácia számára; hogyan használhatók fel az ügyfelek adatai; illetve miként lehet olyan új utakat találni, amelyek keresztül a fiatalok kifejezhetik és eközben biztonságban érezhetik magukat.

A Facebookot az elmúlt hónapokban többször is politikai kritika érte, amiért nem lépett fel kellő szigorral és hatékonysággal elsősorban az online terrorista tartalmakkal szemben. A portál többek között a mesterséges intelligenciát alkalmazná moderálásra, mivel elsősorban az a cél, hogy a már ismert képek és videók újbóli feltöltését megakadályozzák. Emellett a társaság egy olyan szoftverrel is kísérletezik, amely automatikusan felismeri a gyűlöletbeszédet vagy ilyen mondatokat a különböző szövegekben.

A Facebook nem csupán az álhíreket akarja kiszűrni, hanem az azokat küldő, megosztó személyeket is. Emellett nemrég született döntés egy olyan ügyben, amelyben a szülők és a közösségi platform egyaránt maguknak követelték egy elhunyt lány online beszélgetéseit, bejegyzéseit és fotóit. A Berlini Kamarabíróság a másodfokú ítéletében a Facebooknak adott igazat, ugyanakkor az ítélet nem jogerős, így az ügy Német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság elé kerül.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban