Megkedvelték a podcastokat a rendőrségek

Megkedvelték a podcastokat a rendőrségek

2007. augusztus 21. 13:05, Kedd
A bonni és a flensburgi rendőrkapitányságon nagyon hamar megkedvelték a dolgozók a podcastokat és rájöttek, mennyivel jobb, gyorsabb és könnyebb, ha így továbbítják a híreket és az állományt érintő információkat.

Az amerikai, új-zélandi, kínai és német rendőrök igyekeznek lépést tartani a korral és a Web 2.0-val, illetve annak kihívásaival. Az internet korában egyre népszerűbbek a podcastok és immár nemcsak a műsorszolgáltatók körében, de egyes országok rendőrségeinél is.

"Jó reggelt, jó reggelt!" - köszönti hallgatóit, a kollégáit Axel Dobrick, a flensburgi rendőrkapitányság munkatársa. A sajtószóvivő, aki egy személyben a helyi podcastfelelős is, általában egy- vagy kéthetente készíti el a Police on demand címet viselő adást. A hangfájlokat bármelyik rendőr, bármelyik napszakban meghallgathatja és akár le is töltheti a számítógépére, a notebookjára vagy akár az MP3-lejátszójára. A bonni rendőrkapitányság tavaly óta, a flensburgi pedig március óta alkalmazza a megoldást.

A rendőrségi podcast műsorszórás meglehetősen nehezen indult be, eleinte sokan kétkedve fogadták az új szolgáltatást. "Az adások többségében a fiatalok és a drogok jelentik a központi témát. Számunkra fontos, hogy meg tudjuk szólítani a tinédzsereket és a fiatalokat. Szerencsére úgy tűnik, bevált a dolog és egyre gyakrabban kapunk pozitív visszajelzéseket" - nyilatkozta Axel Dobrick, aki egyszerre érzi szóvivőnek, száguldó riporternek és műsorkészítőnek magát. "Egyszemélyes show vagyok" - tette hozzá.

A podcastadásban szerepelnek felvilágosító anyagok, felhívások, körözési információk, de így keresik például a bűncselekmények, közlekedési balesetek szemtanúit is, valamint tájékoztatják a lakosságot a rendőrség rendezvényeiről. "Március vége óta eddig 11 000-ren töltötték le a műsorainkat és egész Németország területéről kaptunk visszajelzéseket. A kiemelt témáknál, amelyek sok embert érdekelnek vagy érintenek - ilyen az alkohol, a drog vagy a hitel- és bankkártyacsalás - megnő a bejegyzések, telefonok száma" - jelentette ki Axel Dobrick.

Az ötlet nem új, már Angliában, Új-Zélandon, az Egyesült Államokban és Kínában is felfedezték maguknak a rendőrök a Web 2.0 nyújtotta lehetőségeket. Los Angelesben és New Yorkban egy éve vannak rendőrségi podcastadások, Kínában pedig tavaly óta Hao Chao rendőr blogot működtet. Az oldalát két nap alatt egymillióan keresték fel. Ennek oka, hogy a honlapon néhány dal mellett egy csinos rendőrnőket felvonultató galéria is megtalálható.

Listázás a fórumban