Viagra helyett görögdinnye

Viagra helyett görögdinnye

2008. július 16. 08:47, Szerda
Egy új kutatás szerint a görögdinnye amellett hogy több olyan fontos összetevőt tartalmaz, ami segít egészségünk megóvásában, még a férfiasságot is fokozhatja.

A Texas A&M Egyetem Gyümölcs és Zöldség Fejlődési Központjának tudósai megállapították, hogy a görögdinnye egyes alkotóelemei a Viagra hatásaihoz hasonlókat váltanak ki a vérerekben. "Minél többet tanulmányozzuk a görögdinnyét, annál hasznosabbnak tűnik ez a gyümölcs, ami természetes fokozókat biztosít az emberi test számára" - nyilatkozott Dr. Bhimu Patil, az A&M részéről. "Mindig is tudtuk, hogy a görögdinnye jó hatással van a szervezetre, azonban az egészségre gyakorolt előnyeinek listája minden egyes tanulmánnyal gyarapodik."

A gyümölcsök és zöldségek hasznos összetevőit fitotápanyagoknak nevezik, melyek bioaktív, azaz az emberi testből egészséges reakciókat kiváltó összetevőkből állnak. A görögdinnyékben ilyen a likopin, a béta-karotin és a citrullin. Ez utóbbi előnyös funkcióiról csak most hullt le a lepel; ezek egyike a vérerek ellazítása, nagyjából ugyanúgy, ahogy azt a Viagra teszi.

A szakemberek tudják, hogy görögdinnye fogyasztásakor a citrullin bizonyos enzimek közreműködésével argininné alakul. "A citrullin-arginin páros karbantartja a szívet, az immunrendszert és hasznos lehet az elhízással, vagy a 2. típusú cukorbetegséggel küzdők számára" - sorolta Patil. "Az arginin fokozza a nitrogén-oxid termelést, ami ellazítja az ereket. Ugyanezzel az alapvető hatással dolgozik a Viagra is a merevedési zavarok kezelésére, illetve megakadályozására. A görögdinnye nem annyira szerv-specifikus, mint a Viagra, de remek módja az erek gyógyszerek és azok mellékhatásai nélküli tágításának."

Az impotenciát számos pszichológiai és fiziológiai probléma okozhatja, a nitrogén-oxid többlet azonban segíthet azon problémák orvosolásában, amik a vér áramlásának elégtelenségében keresendők, mellyel kezelhető a koszorúér-betegség, a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri problémák is. Az arginin az urea ciklust is segíti, ami a testben felgyülemlő ammónia és más toxikus elemek vizelettel történő kiürítését végzi. A citrullin, az arginin előfutára jóval magasabb koncentrációban van jelen a dinnye héjában, mint a húsában, de mivel a héj jellemzően nem kerül elfogyasztásra, ezért Patil tudóstársai, Steve King és Hae Jeen Bang olyan görögdinnyefajtákon dolgoznak, melyek magasabb citrullin koncentrációkkal rendelkeznek a húsukban.

Az új kutatás azt is bebizonyította, hogy a görögdinnye mélyvörös változatai leelőzik a paradicsomot, mint leggazdagabb likopin forrást. A likopin egy pigment, nem utolsó sorban egy antioxidáns, ami megvédi a szívet, a prosztatát és a bőrt. "A likopint korábban főként a paradicsommal társították, de megtalálható például a vörös grapefruitban is. Most azonban már tudjuk, hogy a vörösebb görögdinnyefajtákban magasabb koncentrációkban található, mint a paradicsomban" - mondta Patil. Bár a görögdinnye 92%-ban víz, a maradék 8% tele van likopinnel.

Mindazonáltal a likopin egy zsírban oldódó antioxidáns. "Korábbi tesztek bebizonyították, hogy a likopin sokkal jobban szívódik fel a paradicsomokból, ha egy salátában olajos zöldségekkel, mint avokádóval vagy spenóttal keverjük" - magyarázta Patil. "Ugyanez igaz a görögdinnye likopinjére is, csak éppen a görögdinnye hasonló párosításban nem túl ínycsiklandozó."

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások