Oxford kontra Cambridge verseny az interneten is

Oxford kontra Cambridge verseny az interneten is

2008. október 8. 18:25, Szerda
A két szigetországi elitegyetem több mint 800 éve harcol egymással. A cél minden területen ugyanaz: bebizonyítani, hogy az adott intézmény jobb és színvonalasabb a vetélytársénál.

A nem mindennapi viadal nem csak az évenként megrendezett és hagyománynak számító evezőversenyekre terjed ki, de a két tábor még azt is számon tartja, hogy melyik egyetem hány vezető politikust és Nobel-díjast adott az országnak és a világnak. Az Oxfordi Egyetemről eddig 25 későbbi miniszterelnök került ki, de itt tanult Michael Palin komikus-író és Joseph Stiglitz, a Világbank korábbi elnöke, valamint Sir Nicholas Stern klímapolitikai aktivista is. Ezzel szemben a Cambridge-i Egyetem azzal büszkélkedhet, hogy az ódon falak között folytatta tanulmányait mások mellett Oliver Cromwell, Rotterdami Erasmus, Charles Darwin, Isaac Newton, Stephen Hawking, Sir Francis Bacon, Ernest Rutherford, Niels Bohr, A. A. Milne, John Cleese, Károly walesi herceg és Ian Wilmut, Dolly bárány létrehozója.

A vetélkedés mostanra átterjedt a világhálóra is. Mind a két intézmény elindította saját podcast-szolgáltatását az iTunes hálózatában. Az adatbázisok az egyetemi archívumok összesen 450 órányi video- és hangfelvételeit tartalmazzák, amelyekhez bárki szabadon hozzáférhet. "Azt reméljük, hogy az új szolgáltatásnak köszönhetően még jobban elérhetők lesznek az egyetemünk audio- és videoanyagai" - közölte John Hood, az Oxfordi Egyetem dékánhelyettes. "A tartalmak nem csak a jelenlegi és a jövőbeni hallgatók, hanem az átlagemberek számára is érdekes lehetnek" - tette hozzá Greg Hayman, a Cambridge-i Egyetem kommunikációs részlegének vezetője.

Azt mind a két szakember cáfolta, hogy direkt indították a podcastokat ugyanazon a napon, hogy így szítsák fel újra a versengést. Vagyis puszta véletlenről van szó - állítják. A cél az információszerzés megkönnyítésén túl az új tehetséges hallgatók toborzása, hiszen a szakemberek úgy vélik, nem csak az öregdiákok, de az érdeklődő tehetségek, az intézmények támogatói is kíváncsiak lesznek az adásokra.

Listázás a fórumban