Kiszűrik a csalókat a Facebookról

Kiszűrik a csalókat a Facebookról

2010. március 16. 22:49, Kedd - Forrás: MTI
A Facebook üzemeltetői a közösségi portálról eltávolítanak minden olyan alkalmazást, amellyel állítólag azt lehet megnézni, hogy kik figyelik egy adott felhasználó profilját.

"Az ilyen, úgynevezett stalker alkalmazásokkal nem lehet megtekinteni a felhasználók személyes, nem publikus adatait" - közölték a Facebook üzemeltetői. Az utóbbi napokban egyre népszerűbb Stalker Check és a Who has visited my profile elnevezésű programokat - amelyek állítólag azt mutatják meg, hogy egy adott felhasználói profilt kik és milyen gyakran néznek meg - már levették a telepíthető alkalmazások listájáról.

Az eltávolított programok állítólag csak azért készültek, hogy a leendő felhasználókat hirdetések megtekintésre késztessék, és ezzel generáljanak bevételt az alkalmazás létrehozóinak. Az ilyen, külső oldalak megtekintésére ösztönző programok ráadásul vírusok és egyéb kártékony alkalmazások forrásai is lehetnek.

A Facebook ennek ellenére továbbra sem kívánja megszabni a közösségi portálon futtatható alkalmazások körét, jóllehet sokan vélik úgy, hogy a Facebookra írt alkalmazásoknál is be kellene vezetni valamilyen, az Apple App Store-jához hasonló bevizsgálási procedúrát, és csak az ezen átesett külső fejlesztéseket szabadna a felhasználók számára elérhetővé tenni. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója továbbra is elveti ezt az ötletet, mondván: többnyire jobbak az olyan nyílt rendszerek, amelyekhez bárki szabadon csatlakozhat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban