Globálisan kommunikálhatnak a kórházak

Globálisan kommunikálhatnak a kórházak

2013. november 22. 21:06, Péntek
Egy új megoldásnak köszönhetően lehetővé vált, hogy a kórházak kapcsolatba léphessenek egymással és megoszthassák a betegek adatait, nem csupán az országhatárokon belül, hanem azokon kívül is.

Az osztrák kórházakban ugyan igen fejlett beteginformációs rendszer van, de ezeket úgy alakították ki, hogy csak nehezen tudnak kapcsolódni más egészségügyi intézmények hálózataihoz. További problémát jelent, hogy ezek az infrastruktúrák különböznek egymástól. A Cisco ezen a helyzeten szeretne változtatni és a Tiani "Spirit" céggel közösen megalkotott egy nemzetközi szabványon alapuló rendszert (Cisco Medical Data Exchange Solution (MDES)), amely lehetővé teszi az egészségügyi adatok globális megosztását. "Az egészségügyi rendszerben egy új korszak előtt állunk" - jelentette ki Achim Kaspar, a Cisco Ausztria vezetője. Kaspar elmondta, hogy a kórházak közötti összetett adatcsere csak szabványosított hálózatokon keresztül lehetséges. Szlovéniában már működik egy sikeres referenciaprojekt, ott hat hónap alatt összesen 28 klinikát tudtak összekötni.


Az MDES segítségével a különböző rendszerek összekapcsolhatók, mivel az ágazat meghatározó szereplői - az AGFA, a GE Healthcare és a többi cég - ellenőrzik, hogy a programjaik megfelelnek-e a nemzetközi szabványoknak. Akár 500 szoftverfejlesztő is össze tud dolgozni, az egyes hálózatok jól megértik egymást. Az MDES biztosítja a helyi projektek integrálását. Thomas Schwab, a Cisco egészségügyi projektekért felelős vezetője elmondta, hogy a szabványosításnak köszönhetően csökkenthetők az egészségügyi szolgáltatási költségek. Kaspar közölte, hogy a Cisco jelenleg Alsó-Ausztriában valósít meg egy projektet, amibe mind a 27 helyi kórházat vontak be. Az osztrák tartományban összesen négy különböző beteginformációs rendszert használnak és van egy adatközpont, amely az összes beteg információit tárolja. Mindegyik klinikán van egy router, amely a különböző fájlokat szabványosított formában továbbítja az adatközpontnak. A rendszer alkotóelemeit rendszeresen tesztelik. Ez a program csak a kezdet, hamarosan Felső-Ausztriában és Karintiában is hasonló projektet indítanak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások