A Facebooké a WhatsApp

A Facebooké a WhatsApp

2014. február 21. 07:22, Péntek
A WhatsApp egykor más akart lenni, mint a Facebook, az élet azonban úgy hozta, hogy a cég mégis a közösségi oldal tulajdonába került.

A Facebook 19 milliárd dollárért megvásárolta a kommunikációs alkalmazást és az azt fejlesztő céget. A közösségi portál 4 milliárd dollárt fizet ki készpénzben, míg a WhatsApp tulajdonosai és munkatársai most 12 milliárd dollár, a következő években pedig további 3 milliárd dollár értékben kapnak Facebook-részvényeket. A 37 éves Jan Koum, a WhatsApp társalapítója tagja lesz a Facebook igazgatótanácsának.

A Facebook jelenleg 1,2 milliárd, a WhatsApp pedig 450 millió regisztrált taggal rendelkezik. "A WhatsApp segíthet nekünk abban, hogy teljesítsük azt a missziónkat, amelynek célja az egész világ behálózása. A WhatsApp a legjobb úton halad afelé, hogy egymilliárd embert kössön össze egymással" - jelentette ki Mark Zuckerberg, a Facebook vezetője. Ezzel arra utalt, hogy ugyan a WhatsApp fejlesztőcsapata nagyon kicsi, csupán 55 szakemberből áll, de a vállalkozás a benne rejlő lehetőségek miatt megérte a kiugróan magas vételárat.

A kommunikációs program segítségével a felhasználók szöveges és hangüzeneteket, fotókat és videókat küldhetnek egymásnak. A szoftver eredetileg SMS-alternatívaként indult. Naponta egymillióval nő a szolgáltatást használók száma és a 450 millió felhasználó 70 százaléka naponta igénybe veszi a különböző funkciókat.

A WhatsApp blogbejegyzésében közölte, hogy a felvásárlásból a felhasználók semmit sem fognak észrevenni. A szolgáltatást továbbra is kis összegért cserébe lehet majd használni és a kommunikációt nem fogják reklámok megszakítani. A platform továbbra is a Facebooktól függetlenül működik majd. Ezt egyébként Mark Zuckerberg is megerősítette: a fejlesztőcsapat önálló marad.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások