Felvásárolta az Alcatelt a Nokia

Felvásárolta az Alcatelt a Nokia

2015. április 15. 09:04, Szerda
Megerősítették a két cég összeolvadásáról szóló korábbi pletykákat, így zárkózna fel a Nokia. Az Alcatel új készülékét akár fejjel lefelé fordítva is használhatjuk.

Még tavaly decemberben merült fel először, hogy a Nokia az Alcatel-Lucent felvásárlásával erősítené meg saját pozícióit a mobilhálózati technológiák piacán, hogy még szorosabbá tegye a versenyt a nagy rivális Ericssonnal. A korai sajtóértesüléseket most hivatalosan is megerősítették, majd pedig bejelentették a felvásárlást.

A Nokia háza táján a mobiltelefonos részleg eladását követően sem apadt el a hírfolyam, itt többször szóba került az elhagyott piacra történő visszatérés, valamint alternatív lépések sorozata, amely szintén a piaci pozíciók megerősítését szolgálná, bár inkább a megmaradt érdeklődési területen. Most ez utóbbi kapcsán jelent meg egy érdekes hír, mégpedig a cég hivatalos honlapján, ahol kijelentették, hogy igazak voltak az Alcatel-Lucent megszerzésével kapcsolatos korábbi pletykák. A cég illetékesei elárulták, hogy jó ideje tárgyalnak a részletekről, nem sokkal később pedig hivatalosan is bejelentették a megállapodás részleteit.

A 15,6 milliárd eurós üzletet ugyan már elfogadta mindkét társaság vezetése, de a szabályozó hatóságok jóváhagyására még várni kell, a Nokia várakozása szerint csak 2016 első felében zárulhat le az ügylet. A Nokia számára a tranzakció elsősorban a mobilhálózati technológiák megszerzése miatt lenne hasznos. Az Alcatel saját vezetéknélküli infrastruktúrája komoly bevételeket szolgáltat a jelenlegi tulajdonosoknak, ennek megszerzésével nem pusztán az LTE területén lépne előre a Nokia, de a kapcsolódó piacokon is szorosabbra fűzné a versenyt az Ericssonnal, jelentős mértékben megnövelve saját piaci részesedését. A lépéssel még jobban az ügyfelekhez igazíthatnák ajánlataikat, illetve a mobil mellett vezetékes kínálatot is kialakíthatnának.


Az Alcatel OneTouch Idol 3 két méretben érkezik majd

Az egykor még közös leányként tevékenykedő, ma pedig a kínai TCL tulajdonában lévő Alcatel Mobile Phones eközben újabb készüléket rajtoltat el. Még februárban, az MWC alatt mutatták be érdekes megoldásukat, amely OneTouch Idol 3 néven bukkant fel, a sorozat harmadik generációját képviselve. Már akkor megtudtuk, hogy egyszerre két külön változatot dobnának piacra, ezek pedig először Európában válnának elérhetővé, az előrendelés meghirdetésére azonban egészen mostanáig kellett várni.

A cég amerikai oldalán jelzi a felhasználóknak, hogy az előrendelés április 21-én indul, onnantól kezdve lehet majd bejelenteni érdeklődésünket, hogy még az ebből az alkalomból meghirdetett kedvezményes áron szerezzünk be egy példányt. Az opcióval élő felhasználók korlátozott ideig 250 dolláros áron juthatnak hozzá a készülékhez, pontosabban annak 5,5 hüvelykes érintőképernyővel ellátott változatához, ami 30 dolláros megtakarítást jelent majd, hiszen az ár a hivatalos megjelenés pillanatában 280 dollárra ugrik. A kisebbik testvér egy 4,7 hüvelykes kijelzőt kap, amely a Snapdragon 615 chip helyett a 410-es típus egy-egy példánya, az 1080p helyett pedig a 720p felbontás egészít majd ki, gyengébb kamerák és az Android 5.0.2 kíséretében.

A két telefon igazi érdekessége, hogy akár fejjel lefelé is használhatók, hiszen a cég a szimmetrikus dizájn mellett döntött, a hangszórók mellé egy-egy mikrofont is mellékelve. Ezt azzal indokolták, hogy az okostelefonok előhalászásakor 50 százalék esélyünk van arra, hogy fordítva tartjuk a készüléket, ez pedig további kényelmetlenséget jelent, különösen amikor gyorsan szeretnénk reagálni egy beérkező hívásra – ennek kiküszöbölése jó eséllyel a fizikai károk megelőzésében is segít, hiszen ritkábban esne ki a kezünkből a telefon, miközben annak fordítgatásával bíbelődünk. A márciusi bemutatón Európa esetében áprilisi megjelenést emlegettek, ez 199 és 249 eurós áron történne meg, már amennyiben a helyzet nem változott azóta.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások