LED-es beltéri navigációs rendszer

LED-es beltéri navigációs rendszer

2015. május 28. 07:30, Csütörtök
A GPS az épületeken belül használhatatlan, ezért a Philips más módszert keresett, melyet egy áruházban valósítottak meg.

A holland konszern egy olyan beltéri navigációs rendszert fejlesztett ki, amely LED-ek által kibocsátott fényjelzésekkel működik. Ezeket az okostelefonok kamerái úgy érzékelik, mintha morzekódok lennének. A rendszert a Carrefour áruházlánc egyik szupermarketjében tesztelik, a Lille városában található bolt értékesítési területe 7800 négyzetméter.

A kísérleti projekt során 800 LED-modult szereltek fel a szupermarketben, ezek teljes hossza 2,5 kilométer és egyúttal hozzájárulnak az áramfogyasztás csökkentéséhez is. A hagyományos világítástechnika alkalmazásához képest a megtakarítás a gyártó szerint elérheti akár az 50 százalékot is. Mindegyik modul egy-egy különleges kódot továbbít, amely lehetővé teszi az áruházon belüli helyzetmeghatározást. A Philips Indoor Positioning System gyakorlatilag úgy használható, mint a GPS. Az üzleten belül a bevásárlási listán szereplő termékekhez vezeti a felhasználókat és emellett természetesen a különleges akciók is láthatók.


Az adattovábbítás a Visible Light Communication (VLC) technológia segítségével valósul meg, az információkat egy feltelepített alkalmazás értelmezi. A szoftver egyelőre csak az iOS operációs rendszerre érhető el, de ez a közeljövőben megváltozhat. A Philips egyúttal egy szoftverfejlesztői csomagot is elérhetővé tett, így bárki létrehozhatja a beltéri navigációs rendszerre épülő saját alkalmazását.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások