Átlátszóvá tenné a kamionokat a Samsung

Átlátszóvá tenné a kamionokat a Samsung

2015. június 28. 20:15, Vasárnap
Érdekes ötlettel állt elő a dél-koreai konszern: a teherautók hátoldalán lévő nagy méretű kijelzőkön jelenítenék meg a kamionok elejére helyezett kamera képét.

A Samsung a Safety Truck nevű projekt keretében biztonságosabbá tenné a közlekedést, ezen belül is a tehergépkocsik megelőzését, amely általában kockázatos feladat és amely miatt évente nagyon sok baleset történik. Az egyik fő probléma az, hogy a kamionok mögött haladó vezetők nem igazán látják jól a szemből jövőket. A társaság egy olyan technológián dolgozik, amely minimalizálhatja ezt a kockázatot és amelynek a segítségével a közúti járművek gyakorlatilag átlátszóvá tehetők, így a teherautó mögött haladó gépkocsi vezetője láthatja majd, hogy mikor a legbiztonságosabb az előzés.


A teherautók hátoldalára négy nagy méretű kijelzőt szerelnének, azokon jelenítenék meg a kamionok elején elhelyezett kamera képét. Így az előzések az eddiginél egyszerűbbé és biztonságosabbá válhatnának. Az elv az orosz Art Lebedev ötletén alapul, amely már 2009-ben bemutatott egy nagyon hasonló rendszert. A Samsung jelenleg különböző hivatalokkal együtt azon dolgozik, hogy a Safety Truck megjelenhessen az utakon, ugyanakkor kérdéses, hogy ez valóban megvalósulhat-e. A rendszer ugyan működőképes, de a kijelzők felszerelése komoly plusz költséget jelentene. Ráadásul fennállna a veszélye annak, hogy bármikor megsérülhetnének, így pótolni kellene őket, ami csak tovább növelné a kiadásokat.

Egy másik, sokkal praktikusabb megoldás lehet a járművek közötti kommunikációt (V2V) biztosító rendszer, amelynél az autók megosztják egymással a pillanatnyi helyzetüket, a sebességüket és a haladási irányukat, így gyorsan figyelmeztethetik egymást, ha például csökken a követési távolság vagy a két jármű ütközési pályán van. Miután a figyelmeztetés korán megtörténik, a vezetőknek elég idejük jut a reagálásra. A megoldás még a Safety Truck rendszernél is hatékonyabban javíthatna a biztonságon.

Tavaly a Land Rover egy olyan technikát fejlesztett ki, amelynek a segítségével a vezető szinte "keresztül láthat" a motorháztetőn és a motoron. 2014 decemberében pedig a Jaguar jelezte, hogy különleges szélvédővel tenné átláthatóbbá és egyúttal biztonságosabbá a közúti közlekedést.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások