Kötelezően regisztráltatná a drónokat az EU

Kötelezően regisztráltatná a drónokat az EU

2016. január 11. 18:21, Hétfő
Az USA után az EU is szabályozná a robotrepülőgépek piacát.

Violeta Bulc, az Európai Unió közlekedési biztosa szigorúbb szabályokat sürgetett a magántulajdonban lévő drónok számára. A politikus többek között azt szeretné, hogy a járműveket kötelezően regisztrálni kelljen. A robotrepülőgépeket felhasználnák az EU külső határainak védelmére is.

"A drónok kapcsán komoly aggodalmaim vannak. Ezen a területen minél gyorsabban cselekednünk kell. Mindenekelőtt a városi légtér tekintetében kell új szabályokat és szabványokat kidolgozni, mert e járművek használatát szabályozott mederbe kell terelni. Garantálni kell a biztonságot, tiszteletben kell tartani az emberek magánéletét és a robotrepülőgépek hangját is elviselhetővé kell tenni. Mindezeket idén szabályozni akarjuk."

"A drónokat elsősorban a logisztika területén lehet bevetni, de a mezőgazdaságban vagy a balesetek utáni vészhelyzetekben is komoly szerep hárulhat rájuk. Emellett természetesen az ellenőrzésekben és az Európai Unió külső határainak védelmére is alkalmazhatók. Lehetővé teszik a számunkra, hogy sokkal jobban őrizzük a határainkat, könnyebben azonosíthatók lennének a csempészek és az illegális határátlépések, valamint hamarabb meg lehetne találni a segítségre szoruló menekülteket."


"Ugyanakkor csak annyi szabály kell, amennyi szükséges. Nem akarjuk ezt a területet túlszabályozni, mert az szükségtelenül megnehezíti a piacon való megjelenést. Mindez azt jelenti, hogy azokat a járműveket, amelyeket a városi környezetben alkalmaznak, biztosan regisztrálni kell majd, különösen akkor, ha kereskedelmi célokra használják azokat. S lesznek biztonsági zónák, amelyeket a nem engedélyezett drónok előtt le lesznek zárva. Ez műszakilag megoldható" - jelentette ki Violeta Bulc.

Az Európai Unió közlekedési biztosa végül leszögezte, hogy az európai robotrepülőgép-vezetői jogosítvány bevezetése mindenképpen érdekes út, de az már egy másik kérdés, hogy ez a legjobb megoldás-e arra, hogy felkészítsük az embereket e járművek használatára és az elterjedésük ellenőrzésére.

Tavaly október végén arról írtunk, hogy az Amerikai Egyesült Államokban nyilvántartásba veszik a drónokat. Amerikai kormányzati tisztségviselők szerint a nyilvántartás lehetővé teszi majd a szabálysértő robotrepülőgépek tulajdonosainak beazonosítását, ami mindeddig meglehetősen nehéz feladatnak bizonyult.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások