Drónok építhetnek új épületeket katasztrófák esetén

Drónok építhetnek új épületeket katasztrófák esetén

2016. február 22. 15:30, Hétfő
A robotrepülőgépek újabb szerepkörben mutatkozhatnak be a közeljövőben.

A Bath Egyetem kutatói olyan drónt fejlesztenek ki, amely a természeti katasztrófák esetén egyrészt képes átvizsgálni a régi épületeket, másrészt akár új épületek elkészítésében is közreműködhet - ráadásul még azelőtt, hogy a mentőcsapatok a helyszínre érkeznének.

A robotrepülőgépek a jövőben képessé válhatnak arra, hogy egy 3D-nyomtatórendszer segítségével létrehozzanak a szobák és az épületek felépítéséhez szükséges elemeket. A drónok előzetesen szkennelik, majd lemodellezik a területet és ezután kialakítják az átmeneti szállások dizájnját, végül kinyomtatják az épületelemeket. Mindez hatékony segítséget jelenthet a katasztrófahelyzetekben a rászorulóknak.

Az új építési technológia neve Additive Building Manufacturing (ABM) és lehetővé teszi a rendkívül gyors építéseket, ráadásul csökkenthető a szükséges anyagmennyiség és szállítási kapacitás is. Az első ABM-rendszer számos robotrepülőgépből áll. A kutatócsoport azt tervezi, hogy miniatürizálja az ABM-et, hogy azt akár kisebb méretű járművek is használhassák. Végül lehetővé válhat, hogy a drónok akár repülő miniatűr gyárakként üzemeljenek és gyakorlatilag a semmiből hozzanak létre új szálláshelyeket.

Már tavaly januárban írtunk arról, hogy a közeljövőben a robotrepülőgépek hatékonyan segíthetnek a természeti katasztrófák és balesetek utáni mentési munkálatokban. A Swamix projekt keretében azt tanulmányozzák a kutatók, hogy miként működhetnek együtt a drónok, az emberek és a mentőkutyák az eltűnt személyek felkutatásában például a hegyomlások és a lavinák esetén.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások