Problémát okoznak a biztosítóknak a robotautók

Problémát okoznak a biztosítóknak a robotautók

2016. június 23. 08:15, Csütörtök
A biztosítótársaságok több okból sem örülnek az önállóan közlekedő gépkocsik megjelenésének.

Komoly fejtörést okozhat majd a robotjárművek elterjedése a biztosítók számára. Egyrészt elvileg kevesebb lesz a baleset, azaz szűkül a piac, másrészt, ha mégis történik egy káresemény, akkor sokkal nehezebb lesz megállapítani, hogy annak bekövetkezéséért végső soron ki a felelős.

Még inkább bonyolíthatja a helyzetet, ha véletlenül két robotautó fog összeütközni egymással. Akkor vajon melyik üzemeltetője lesz a felelős, illetve felelősségre lehet-e majd vonni bárkit (tulajdonos, gyártó, vezető stb.) is, ha a gépkocsik önállóan, adott esetben ember nélkül közlekedtek. Ezek a kérdések is tökéletesen rávilágítanak arra, hogy az új típusú járművek megjelenése komoly problémák elé fogja állítani a törvényalkotókat és hogy mindenképpen szükség lesz új jogszabályokra.

Ha kevesebb lesz a baleset, akkor felmerülhet akár az a kérdés is, hogy egyáltalán szükség lesz-e biztosítást kötni vagy sem. De, ha marad is a biztosítás, azok összege akkor is jelentős mértékben csökkenhet. A biztosítótársaságok mindenesetre közölték, hogy nagyon hosszú időt fog igénybe venni az összes adat összegyűjtése, hogy eldönthessék: a robotautók megjelenése miként hat majd a biztosítási díjakra.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások