Ismét az eddigi legmelegebb hónapon vagyunk túl

Ismét az eddigi legmelegebb hónapon vagyunk túl

2016. augusztus 20. 06:50, Szombat
Két mérés alapján is az idei július volt az eddigi legmelegebb hónap.

Idén mi is többször beszámoltunk arról, hogy hosszú ideje tart a negatív trend, amelynek során minden egyes hónapban új rekordot döntünk, ez pedig nem sok jót vetít előre a klímaváltozás kapcsán. Júliusban sem volt másként, ezúttal viszont minden korábbi szintet sikerült meghaladnunk.

Először a NASA GISS, vagyis a Goddard Institute for Space Studies tette közzé összesítésének eredményét, amiben arra hívták fel a figyelmet, hogy az idei július szintén a legmelegebb volt, mivel azonban július hónap eleve a legmelegebb időszaknak felel meg, ezzel egyben minden korábbi rekordot megdöntöttünk, vagyis az időjárással kapcsolatos globális adatgyűjtés 1880-as elindulása óta most született meg a legforróbb eredmény. Az átlag hőmérséklet 0,1 Celsius-fokkal haladta meg a tavaly júliusi adatot, a már említett tényező miatt azonban ez az elmúlt 136 évre nézve is rekordot jelent.

A NOAA nem sokkal később szintén közzétette saját mérését, amely megerősíti a NASA számait. Ezzel immár 15 hónap óta (a NASA szerint 10 hónapja) tart a folyamatos rekorddöntés, ami azt vetíti előre, hogy a 2016-os év szintén a legforróbb lesz, legalábbis ami a már említett 1880-as rajt óta eltelt időszakot illeti. Augusztus valószínűleg nem hoz majd újabb „all-time” rekordot, de a korábbi nyár végi időszakokkal összevetve jó eséllyel ismét magasabb szintre kerülünk.

A fentiek láttán erősödhet a klímaegyezménnyel kapcsolatos szkepticizmus. A legfeljebb 2 Celsius-fokos emelkedést szem előtt tartó megállapodás a szakemberek szerint a legjobb esetben is csak 2,7 Celsius-fokban korlátozhatja azt, ennél jóval valószínűbb azonban a 3 fok feletti melegedés, ami hosszabb távon több régióban komoly problémákat okozhat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások