8K-tévészövetséget tervez a Sony és a Panasonic

8K-tévészövetséget tervez a Sony és a Panasonic

2016. augusztus 31. 12:46, Szerda
Mivel a 4K terén elvesztették a harcot a dél-koreai konkurenseik ellen, ezért az előre menekülésben látják a reményt.

A nagy japán elektronikai cégek a televíziók piacán az elmúlt esztendőkben komoly lépéshátrányba kerültek a dél-koreai és kínai riválisaikkal szemben. A Sony és a Panasonic ezért egy 8K-szövetség létrehozásában látja a megoldást. A szervezet az NHK japán közszolgálati televízióadó pártfogásával működne. A Nikkei Asian Review arról számolt be, hogy a két vállalat technológiai előnyt szerezne az ultra nagy felbontású (UHD) tévék piacán a vetélytársaival szemben és így hódítaná vissza az elveszített piaci részesedéseit.


A 8K-készülékek kifejlesztéséhez komoly technikai akadályokat kell leküzdeni, emellett komoly problémát jelent az is, hogy nem lehet a közeljövőben a 8K-tartalmak tömeges megjelenésére és elterjedésére számítani. Éppen ezért egyik társaság sem vállalná magára a fejlesztési költségeket, ehelyett inkább további japán partnereket vonnának be, hogy közösen fejlesszék ki a szükséges technológiát. Az NHK a szükséges szabványok kidolgozásában is szerepet vállalna, s a kapcsolódó adattömörítési és audioátviteli technológiákat is megalkotná. A 8K-hardverekhez szükséges processzorok létrehozásában a Socionext nevű SoC-gyártó segíthet, amely tavaly márciusban jött létre a Fujitsu és a Panasonic részlegeiből.

Japán nagyon komolyan veszi a 8K gyors bevezetését. Ezt mutatja az is, hogy az NHK már a riói olimpia egyes helyszíneiről is közvetített 8K-ban, 2018-tól pedig a szigetországban teljesen elfogadottá válna a 8K-tartalmak sugárzása, annak ellenére, hogy addigra még aligha fognak elterjedni a kompatibilis készülékek. A Sony pedig azt tervezi, hogy a kínálatában már a 2020-as tokiói nyári olimpiára elérhetők lesznek a 8K-televíziók.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások