Büntetné a rövid távú lakás­kiadásokat New York

Büntetné a rövid távú lakás­kiadásokat New York

2016. október 24. 10:01, Hétfő
Az amerikai metropolisz az eddiginél szigorúbban lép fel a lakásmegosztó szolgáltatások ellen.

New Yorkban a jövőben akár több ezer dollárra is büntetik az olyan ajánlatokat, amelyek többek között az Airbnb rendszerében jelennek meg. Már egy ilyen jellegű e-mail elküldése vagy terjesztése is súlyos büntetést von majd maga után.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója már alá is írta az ezzel kapcsolatos törvényt, amely minden 30 napnál rövidebb időtartamra szóló lakáskiadást büntet. Aki ezentúl az Airbnb rendszerében, e-mailekben, szöveges üzenetekben, újságokban, rádiókban, televíziókban, szórólapokon vagy hirdetőtáblákon megjelentet ilyen jellegű hirdetést, az először 1000 dollár pénzbüntetést lesz köteles fizetni, míg a harmadik esettől az összeg elérheti a 7500 dollárt is.

Az Airbnb azonnal reagált és keresetet nyújtott be a jogszabály ellen arra hivatkozva, hogy az megsérti az 1996. évi Communications Decency Act 230-as cikkelyét, amelynek értelmében a platformok üzemeltetői nem vonhatók felelősségre a felhasználói tartalmakért. A cég szerint tisztázatlan továbbá, hogy New York a jövőben csak a lakást kiadók ellen lép-e fel vagy a bérlők ellen is. Emellett a portál arra hivatkozott, hogy a törvény sérti az amerikai alkotmány első kiegészítésében biztosított véleményszabadságot is.

Az Airbnb számos dologra hajlandó lenne azért, hogy megakadályozza a jogszabály hatályba lépését, azonban egyáltalán nincs könnyű helyzetben. Linda Rosenthal, a New York-i közgyűlés képviselője ugyanis azt mondta, hogy a platform egész üzleti modellje törvénysértésen alapul, ők pedig nem akarnak törvénysértőkkel tárgyalni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások