Világszerte támadják az Airbnb-t

Világszerte támadják az Airbnb-t

2016. október 27. 12:37, Csütörtök
New York után számos más városban is bírálták a céget és annak gyakorlatát.

A leginkább amiatt éri kritika az Airbnb-t, hogy teljes lakónegyedeket változtat át turistaterületekké és kérdéses szolgáltatók számára teszi lehetővé az illegális szállodák üzemeltetését. Éppen ezért hozott szigorú szabályokat a rövid távú lakáskiadásokat büntető New York mellett San Francisco és Berlin is. Az új szabályozások és a növekedését alaposan visszavető, ellene hozott ítéletek kapcsán azonban az Airbnb elszántan védekezik.

A társaság többek között azzal érvel, hogy a működéséből a városok is profitálnak, hiszen a szolgáltatása plusz bevételt jelent a helyi lakóknak. A települések vezetői és politikusai ugyanakkor azt állítják, hogy az Airbnb miatt az egekbe szöknek a lakások bérleti árai és visszaszorulnak a lakóterületek. Gyakran felmerül az a vád, hogy a platformon vannak illegális ajánlatok is.

A sors különös fintora, hogy pont San Franciscóban, az Airbnb székhelyén születhet meg az a döntés, amely meghatározhatja a vállalat jövőjét. A vállalat egy helyi szabályozást támadott meg a bíróságon, amely alapján nem kérhet foglalási díjakat azoktól az ingatlantulajdonosoktól, akik nem jelentették be a városnak azt, hogy ilyen tevékenységet akarnak végezni. A portál azzal védekezik, hogy csupán egy oldal, amely nem vonható felelősségre a felhasználók viselkedéséért. Az ügyben hamarosan ítélet születhet. Amennyiben a bíróság az Airbnb javára dönt, akkor ez más városok szabályaira is kihatással lehet.

Berlinben szintén komoly vita van a vezetők és a cég között. A német főváros azt követeli az Airbnb-től, hogy minden olyan szobát és lakást kiadó személyt regisztráljanak, akik az ingatlanuk több mint fele területét kevesebb, mint két hónapra kiadják. A társaság ugyanakkor nem akarja kiadni a felhasználók neveit. A jelenleg hatályos előírásokat megsértőkre akár 100 000 eurós pénzbüntetést is kiszabhatnak, ez globális viszonylatban az egyik legszigorúbb szabályozás.

Amszterdamban egy lépéssel tovább is mentek a hivatalok, amelyek április óta önkényesen minden ajánlatot töröltetnek az Airbnb-ről és más hasonló portálokról, mert azokat illegálisnak tartják.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások