Kínában már vezet az Oppo

Kínában már vezet az Oppo

2016. november 12. 07:16, Szombat
A korábban kisebbnek számító cégek vették át a vezetést a kínai okostelefonos piacon.

Érdekes felmérés eredményeit tette közzé az IDC, amelyben kivesézik a kínai okostelefon-piac fontosabb adatait és fejleményeit. Eszerint az utóbbi hónapokban a korábban egyértelműen kisebbnek (és sokszor esélytelennek) tartott cégek vették át a vezetést, míg a nagyok picit hátrébb szorultak.

A harmadik negyedévben a teljes ottani piac 3,6 százalékkal bővült a második periódushoz képest, míg az egy évvel korábbi adathoz viszonyítva már 5,8 százalékos volt a növekedés. Ennél jóval fontosabb viszont, hogy az első helyen – legalábbis a most lezárult harmadik negyedévben – már az Oppo szerepel, amely összesen több mint 20 millió készüléket szállított le, szemben az egy évvel korábban felmutatott 9,8 millió darabbal. Ezzel a piac 17,5 százalékát szerezték meg (legalábbis a friss, most leszállított készülékek tekintetében), míg a második helyet az eddig a hírekben szintén csak ritkán szereplő Vivo kaparintotta meg, amely 19,2 millió példányt szállított le, szintén nagyot ugorva a korábban elért 9,5 millióról.


A náluk sokkal jobban ismert Huawei csak a harmadik helyre volt jó a számukra hazai piacon, ők 18 millió okostelefonon adtak túl, ami azért némi növekedést jelent az egy évvel korábbi 17,2 millióhoz képest, míg a negyedik a Xiaomi lett, amely 17,3 millió helyett ezúttal csak 10 millió darabot szórt ki. Az első öt listáját az Apple zárja, ők az egy évvel korábbi 12,4 millió okostelefon helyett csak 8,2 millió darabot tudtak leszállítani, míg az összes többi szereplő együttesen 39,6 millió példányt terített szét, amivel a teljes szegmens durván egyharmadát fedték most le.


A piackutató cég szerint a kínai szereplők három fázison mentek át. 2014 előtt a szolgáltatók által nyújtott kedvezmények dominálták a mezőnyt, ezt 2015-ben az e-kereskedelem robbanása váltotta fel, aminek hátán a Xiaomi és társai előre tudtak törni, míg az idei évben már egyre nagyobb erőt biztosított az offline terjesztés is, az Oppo és a Vivo így a saját hálózatára építve tudott sokkal jobb számokat elérni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások