Fellángolhat a Trump kontra Szilícium-völgy vita

Fellángolhat a Trump kontra Szilícium-völgy vita

2016. november 15. 08:42, Kedd
A megválasztott amerikai elnök terveitől komolyan tartanak az IT-óriások.

Donald Trump megválasztott amerikai elnök korábban közölte, hogy korlátozni akarja a külföldieknek kiadott vízumok számát. Bár a terv elvileg a bevándorlók ellen szólna, de könnyen visszafelé sülhet el és komoly problémák elé állíthatja a Szilícium-völgyet.

Amennyiben megvalósulnak a megválasztott elnök tervei, akkor sok IT-konszernt elhagyhatnak a külföldi munkatársai, elsősorban azok a programozók, akik jelenleg az úgynevezett H1-B vízum segítségével tartózkodnak az Amerikai Egyesült Államokban. Csak a Microsoftnál több tízezer alkalmazottnak van ilyen engedélye, míg a Google, az Amazon, az Intel és az Apple szintén több ezer H1-B vízummal rendelkező szakembert foglalkoztat.

Trump azt mondta, hogy korlátozni akarja e vízumok kiadását, mert ezáltal több amerikai állampolgár kaphatja meg az esélyt arra, hogy jól fizető álláshoz juthasson. Azonban a The Financial Times rámutatott, hogy ez közel sem ilyen egyszerű, hiszen az érintett vízumtulajdonosok a világ tehetségesebb szakemberei közül kerülnek ki, akiket az amerikai IT-cégek megpróbáltak összegyűjteni. Amennyiben ők nem dolgozhatnak tovább az USA-ban, akkor az akár a vállalatok elvándorlásához is vezethet. Amit Kumar, a Trimian nevű vállalkozás vezetője közölte, hogy ha bizonyos személyeket nem lehet toborozni és az Amerikai Egyesült Államokba csábítani, akkor Kínában, Indiában vagy Mexikóban fogják foglalkoztatni őket.

A Szilícium-völgynek jelenleg is számos problémával kell megküzdenie, de még meglehetősen jó helyzetben van, mert a bérek magasak és a munkanélküliség alacsony.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások