Elveszett egy Progressz teherhajó

Elveszett egy Progressz teherhajó

2016. december 3. 10:50, Szombat
Az indítást követően nem sokkal szakadt meg a kapcsolat az utánpótlást szállító kapszulával.

December első napján, az előzetes menetrend szerint indult útnak egy újabb orosz teherhajó a Nemzetközi Űrállomás felé, hogy utánpótlást és egyéb felszereléseket biztosítson az ISS jelenlegi legénységének. Nem sokkal az indulást követően azonban megszakadt a kapcsolat a kapszulával, ezt pedig nem sokkal később követte a megsemmisülésről szóló nyilatkozat.

A Roszkozmosz űrügynökség bejelentése szerint a háromfokozatú Szojuz-U rakéta gond nélkül emelkedett a magasba, az első percekben minden tökéletesnek tűnt. Az indítás után 382 másodperccel azonban megszakadt a kapcsolat, egészen pontosan a telemetriai adatok beérkezése szűnt meg, ami már valamilyen problémára utalt. A NASA szerint a navigációs antennák kibontása még sikerült, arról azonban az élő adásban nem tudtak beszámolni, hogy a napelemtáblák esetében ez mennyiben történt meg. A vizsgálat korai szakaszában mindössze annyit tudtunk meg, hogy a technikai jellegű probléma valószínűleg még a kapszula leválását megelőzően lépett fel.

Ez a nyilatkozatok szerint már önmagában megpecsételte a kapszula sorsát, ugyanis ezt követően még egy esetleges sikeres leválás sem menthette azt meg, hiszen a Progressz MSZ-4 minden bizonnyal süllyedni kezdett, hogy végül a légkörben essen darabokra és égjen el. Úgy tűnik, hogy a malőr mintegy 190 km-es magasságban, a Tuvai Köztársaság gyéren lakott, nehezen megközelíthető része felett következett be, maradványokat valószínűleg nem találnak majd. A baleset mindenesetre nem akadályozza a bajkonuri központ működését, itt leginkább az utánpótlás elvesztése jelent fájdalmat – a hajó üzemanyagot, vizet, élelmet, illetve egyéb felszereléseket szállított volna az ISS-re.

A kiváltó ok megtalálása nyilván elsődleges fontosságú, bár a hírek alapján egyelőre nem állítják le a további fellövéseket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások