Bajorországot lefedő WLAN-hálózat épül

Bajorországot lefedő WLAN-hálózat épül

2016. december 14. 03:09, Szerda
A szövetségi tartomány ingyen vezeték nélküli interneteléréseket kínálna.

A BayernWLAN egy becsvágyó projekt, amelyet 2014-ben jelentettek be és amelynek célja, hogy 2020-ra egész Bajorországot lefedő, ingyenes vezeték nélküli hálózatot építsenek ki. A tervek alapján 2020-ra már összesen 20 000 hotspotot adnak át többek között a hivatalokban, a közösségeknél és a turisztikai helyeknél, később pedig a tömegközlekedési járműveken is. Ezek közül 8000 hozzáférési pontot 2000 településen alakítanának ki, s további 2000 hotspotot 1000 hivatalban és intézményben.

Markus Söder bajor pénzügyminiszter közölte, hogy a tartományban eddig 450 szerződést kötöttek a közösségekkel több mint 800 konkrét hotspothelyszín kapcsán. A kísérleti szakasz tavaly kezdődött. A politikus biztos abban, hogy Bajorország lesz az első saját WLAN-hálózattal rendelkező szövetségi tartomány. Azonban nem elégedne meg ennyivel, hanem szeretné, ha a digitalizálás területén Németországban vezetővé válnának.

A program hivatalos partnere a Vodafone, amely a közösségekkel közösen építi ki az infrastruktúrát. A települések kedvező feltételekkel szerelhetik fel a hotspotokat, a munkákat akár 5000 euróval is támogatják. A hivatalokat kötelezik arra, hogy elfogadják az ajánlatot. A projektet a straubingi WLAN-központ koordinálja. A turisztikai célpontok közül hotspotok lesznek az Ammer-tónál, a Chiem-tónál, a Starnbergi tónál, a nymphenburgi kastélynál és az ahhoz kapcsolódó Angol kertben. Összesen körülbelül 1000 hotspotot terveznek az állami turisztikai célpontoknál, 1000 továbbit a kommunálisaknál, s 8000 darabot az egyetemeknél és főiskoláknál.

A hálózat teljesen szabadon hozzáférhető, nincsen szükség jelszavakra és bejelentkezési adatokra, de még regisztráció sem kell, azonban ifjúságvédelmi szűrőket feltelepítenek. Májusban 150 000 felhasználó több mint 20 terabájt adatot továbbított a hálózaton keresztül. Ez 4300 DVD-lemeznek megfelelő adatmennyiség. Mindez Söder szerint azt mutatja, hogy az állampolgárok és a turisták nagyon jól fogadták a projektet.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások