Egyre többen lépnek fel a zsarolóvírusok ellen

Egyre többen lépnek fel a zsarolóvírusok ellen

2016. december 19. 16:34, Hétfő
A projekt 30 további partnerre tett szert.

A No More Ransom elindítói már a kezdetektől arra számítottak, hogy egyre több hatóság és szervezet csatlakozik a júliusban létrehozott csoporthoz, amely a zsarolóvírusok áldozatainak akar segíteni. Októberben a Készenléti Rendőrség is partnere lett a kezdeményezésnek, most pedig újabb 30 céggel, szervezettel és hivatallal bővült a támogatók száma.

Az új partnerek között vannak a Bitdefender, az Emsisoft, a Check Point, a Trend Micro, a G Data, az Eset, a Heimdal Security, az AON, az Association for Preventing and Countering Frauds (APCF), a Centre Expert contre la Cybercriminalité Français (CECyF), illetve az Európai Unió, valamint Írország, Luxemburg és Szlovénia CERT csoportjai. Emellett új tag a dán, a finn, a horvát, a máltai, a román, a szingapúri és a szlovák rendőrség is.

Mindegyik új résztvevő új megoldásokat ad a programba, így vált lehetővé az, hogy az elmúlt fél év során immár 6000 felhasználó titkosított adatait sikerült kikódolni anélkül, hogy az illetőnek ki kellett volna fizetnie a bűnözők által követelt összeget. Jornt van der Wiel, a Kaspersky Lab biztonsági szakértője kiemelte, hogy sokan még mindig azt hiszik, hogy nincs alternatívája a követelt pénz kifizetésének. S annak ellenére gondolják ezt, hogy sokan hiába fizették ki az összeget, nem kaptak dekódolókulcsokat és soha nem látták viszont az adataikat. A No More Ransom pont abban segíthet, hogy valaki anélkül kódolhassa ki az adatait, hogy fizetnie kellene.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások