Az Airbnb maga szedné be a turisztikai adót

Az Airbnb maga szedné be a turisztikai adót

2016. december 30. 18:43, Péntek
A rövid távú lakáskiadást segítő cégre adózási gyakorlata miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik. A stratégiaváltás jelentheti a kiutat.

Az Airbnb nyilvánosságra hozta azokat a javaslatait, amelyek megvalósításától azt várja, hogy sikerül javítania az adóhatóságokkal való kapcsolatain. Az óriáscég számára a megegyezés létfontosságú és ezért komoly kompromisszumokra is hajlandó. A legfontosabb változtatás, hogy az Airbnb a jövőben hajlandó beszedni az ügyfeleitől a turisztikai adókat és ezeket az összegeket továbbítani az adott államok adóhivatalainak. Ilyen megállapodást eddig világszerte 200 város vezetőivel sikerült kötni, de a közeljövőben még több ilyen szerződés megkötésére kerülhet sor.

A társaság jobb viszonyra törekedne a lakásokat kiadó személyek szomszédaival is. Erre elsősorban amiatt van szükség, mert amikor valaki folyamatosan rövid távra adja ki a lakását, akkor a szomszédokat gyakran zavarják a túl hangos bérlők és sok esetben fordulnak elő csendháborítások. Kompromisszumos megoldásként felmerült az is, hogy maximalizálják a bérlők által tölthető éjszakák számát. Nemrég ezt már kísérleti jelleggel bevezették néhány városban, így Amszterdamban már csak évente legfeljebb 60 napig lehet kibérelni az Airbnb rendszerén keresztül egy lakást, míg Londonban ez az időtartam maximum évi 90 nap.

Hazánkban 2016 áprilisában a NAV az adózásra figyelmeztette az Airbnb-lakáskiadókat, New York városa októberben jelezte, hogy több ezer dollárra büntetné a rövid távú lakáskiadásokat; de San Francisco és Berlin képviselői sem mentek el szó nélkül a lakásmegosztó szolgáltatás jelenlegi gyakorlata mellett. Az Airbnb pedig komolyan vette a figyelmeztető jeleket és igyekszik változtatni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban