A Nagy Fal - fehér férfi megmenteni Kína

A Nagy Fal - fehér férfi megmenteni Kína

2017. január 12. 18:20, Csütörtök
A kínai tulajdonba került Legendary összeszedte az ország legismertebb filmeseit, melléjük betette Matt Damon-t és ezzel el is készült A Nagy Fal - az amerikai színész egyik legrosszabbja.

Hogy tetszett A Nagy Fal?
Tetszett, jó film volt
Közepes lett
Nem tetszett
Nem láttam
Egyiptom istenei, 47 Ronin, A hetedik fiú - mi a közös a három címben? Mindegyik a fantasy világában próbált szerencsét, mindegyik szereplője egy hollywoodi sztár volt és mind a három óriási fiaskónak bizonyult. Éppen ezért tartottam kicsit A Nagy Faltól annak ellenére is, hogy a sokak szemében zseniális Hőst is rendező Zhang Yimou ült a kamera mögé és a kínai filmvilág színe-java felbukkan a harcokban. Azonban ez mégis csak arra volt elég, hogy egy egyszer nézhető filmet kapjunk.

Nem szabad csodálkozni azon, hogy A Nagy Fal elkészült, hiszen a gyártó Legendary még tavaly kínai tulajdonba került és a WarCraft pénzügyi bukását is az ázsiai ország nézőinek köszönhetően sikerült elkerülni. Szóval cseppet sem meglepő, hogy bevállaltak egy ilyen jellegű, kimondottan az ottani piacra szánt filmet - egyedül csak Matt Damon megjelenése kapcsán húztam fel a szemöldököm. De talán a színész érzett rá igazán az új kor trendjére, hiszen A Nagy Fal csak a kínai bevételeket tekintve már most rentábilissá vált és éppen ezért feltehetően nem ez volt az utolsó próbálkozás. Ha legközelebb a minőségre és a történetre is jobban odafigyelnek, még kellemes eredménye is lehet eme próbáknak.



A Nagy Fal egy olyan állegendára építi fel az alaptörténetét, mely szerint a monumentális építményt azért húzták fel, hogy a 60 évente Kínát elözönlő szörnyhordát visszatartsák, így óvva meg a világunkat a pusztulástól. Mikor két európai zsoldos - akik egyébként lőporért indultak el Ázsiába - belekeveredik egy ilyen harcba, természetesen maradnak és segítenek az embereknek a csatában. Nem egy Oscar- vagy bármilyen díjas forgatókönyv, és persze nem ad túl nagy mélységet sem a szereplőknek (ami azért meglepő, mert Tony Gilroy a három Bourne-filmen illetve A dolgok állásán is forgatókönyvíróként dolgozott), de láthatóan nem is ez volt a cél. Damon helyét is bárki átvehette volna, akár egy ismeretlen európai színész is, annyira súlytalan és jellemtelen a karaktere.

A Nagy Fal egyértelműen a látványról szól, mely azonban nem fog mindenkinek tetszeni. Zhang korának egyik legtehetségesebb direktora, de most próbált egy hollywoodi blockbustert készíteni, mely egészen jól működik. Számomra ez a wuhszia-light egészen tetszett, hiszen éppen csak annyi repkedés van benne, ami még nem teszi teljesen hihetetlenné a történéseket, de aki a Hős grandiózus szárnyalásaira vár, az csalódni fog. Persze ez nem gond, csak láthatóan Zhang specialitása nélkül néha kicsit elveszik a filmen belül.

A szörnyek - akik itt a tao-tie nevet kapták - messziről nagyon látványosan festenek, tömegben kimondottan félelmetes az "áradásuk" és amikor a Fal mindkét oldalán ott áll a több ezres sereg, az valóban jól néz ki. Azonban ha közelebb kerülünk hozzájuk, akkor egyből láthatóvá válik a nem túl minőségi számítógépes grafika. Elég amatőr munka benyomását keltik és ez bizony sokat ront az élvezeten. Mindenképpen ki kell azonban emelni a gyönyörű Tian Jing-et, aki vonzza a tekintetünket minden egyes megjelenésekor és persze Andy Laut, aki az ázsiai régió egyik legnagyobb sztárjának számít és itt is láthatóan mindent belead.



Elég nagy bajban vagyok A Nagy Fal értékelésénél. Tetszett a film? Igen, egészen szórakoztató volt. Megnézném újra? Biztos nem. Hozzá tett bármit is Matt Damon a filmhez? Nem, bár azt sem mondhatnám, hogy rossz volt. Egyszerűen a másodvonalbeli Adrian Brody vagy Kevin Costner is simán letudta volna a karaktert ilyen szinten. Szóval ha egészében nézem, akkor A Nagy Fal önmagában nem rossz film, az elején emlegetett három fantasyhoz képest pedig mestermunka, de persze A kaptár is jobb mint az Assassin's Creed, de azért még sem neveznénk tökéletes adaptációnak. Minden csak viszonyítás kérdése: aki szereti az ázsiai közeget, az egyszer jól szórakozik rajta, de azért Damon vagy Zhang filmográfiájában találunk ennél jobb darabokat is.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
A Nagy Fal (Great Wall)
magyarul beszélő, amerikai-kínai akcióthriller, 2016
12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Yimou Zhang
Forgatókönyvíró: Tony Gilroy
Zene: Ramin Djawadi
Operatőr: Stuart Dryburgh
Producer: Jon Jashni
Vágó: Mary Jo Markey

Matt Damon (William Garin)
Willem Dafoe (Ballard)
Pedro Pascal (Pero Tovar)
Andy Lau (Wang)
Tian Jing (Lin Mei)
Numan Acar (Najid)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások