A számolás joga - A NASA titkos aktáiból

A számolás joga - A NASA titkos aktáiból

2017. január 20. 20:16, Péntek
A NASA-ban dolgozó matematikusok munkája lehet, hogy nem szexi, azonban elengedhetetlen volt az űrhajók Föld körüli pályára állításához.

Hogy tetszett A számolás joga?
Tetszett, jó film.
Közepes lett.
Gyengén sikerült.
Még nem láttam.
Az űrverseny idején járunk, amikor is az Egyesült Államok és a Szovjetunió is azon van, hogy minél előbb embert juttasson a Holdra. Utóbbi Gagarin űrbe jutása révén némiképp előnyre tesz szert, de Amerika sem hagyja magát. Ebből a korszakból ismerhetjük meg három, a valóságban is létező nő történetét, akik kalkulátorként dolgoznak a NASA egyik melléképületében - egyikük űrhajó mérnöki álmokat dédelget, másikuk az új IBM-gépek kezeléséhez szükséges Fortran-nyelvet megtanulva programozóvá képzi magát, a harmadik pedig lehetőséget kap arra, hogy a legfontosabb az űrhajózással kapcsolatos legfontosabb matematikai modelleken dolgozzon nemének egyetlen kéviselőjeként. Azonban álmaik elérésében elég sok minden akadályozza őket.


Mivel a történet a hatvanas években játszódik, ráadásul a szegregáció-pozitív Virginia államban, ezért természetesen kiemelt hangsúlyt kap a feketék akkori helyzete. A NASA persze egy fokkal haladóbb gondolkodású volt, de még a cégen belül is le volt fektetve, hogy egy nő, illetve egy színesbőrű milyen munkát végezhet, és ezt a vaskalapos és eléggé elszomorító attitűdöt nem lehetett egykönnyen áthágni. Már csak ezen körülmények miatt is hatalmas jelentőségű volt az, amit a három főhős elért a maga területén.

A film nem akar művészkedni, egyáltalán nem prédikál, mindössze egy tanulságosnak mondható történetet mesél el az emberségről, az emberi jogokról, és persze az emberi ambícióról. A megközelítése cseppet sem eredeti, pusztán pár újabb ember életéről tudunk meg pár dolgot belőle, de miután Magyarország, s talán még Amerika sem nagyon ismerte eddig Katherine G. Johnson, Dorothy Vaughan és Mary Jackson nevét, legalább annyit elér, hogy megtanuljuk, vagy legalábbis emlékezni fogunk a történetükre.


A számolás joga "természetesen" jó film lett, nagyon jó nézni, az efféle inspiráló történeteket nagyon nehéz elrontani. De igazából ennél nem több, s talán nem is akart több lenni. Kellemesen szórakoztató, óvatosan bánik a drámával, így inkább a közönségjellege dominál, még akkor is, ha némelyik díjkiosztón kap majd jelöléseket. Ezeket leginkább egyébként a színészek érdemelhetik meg, hiszen mind a főszereplők, mind a mellékszereplők kifejezetten jól alakítanak.
Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
A számolás joga (Hidden Figures)
feliratos, amerikai dráma, 127 perc, 2017
12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott

rendező: Theodore Melfi
forgatókönyvíró: Theodore Melfi és Allison Schroeder
operatőr: Mandy Walker
zene: Pharrell Williams, Hans Zimmer
producer: Peter Chernin, Donna Gigliotti


szereplők:
Taraji P. Henson (Katherine)
Octavia Spencer (Dorothy)
Janelle Monáe (Mary)
Kevin Costner (Al Harrison)
Kirsten Dunst (Mrs. Michael)
Jim Parsons (Paul Stafford)
Mahershala Ali (Jim Johnson)




Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások