Farming Simulator 17

Farming Simulator 17

2017. január 29. 12:17, Vasárnap
Kiadó: Focus Home Interactive
Fejlesztő: Giants Software
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Core 2 Duo E4400 2 GHz-es vagy AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4600+ processzor, Nvidia GeForce GTS 450 vagy ATI Radeon HD 6770 grafikus kártya, 2 GB RAM, 6 GB szabad hely a merevlemezen
Ajánlott: Intel Core 2 Duo E6850 3 GHz-es vagy AMD Athlon 64 X2 Dual Core 5800+ processzor, Nvidia GeForce GTX 660 vagy ATI Radeon R9 270 grafikus kártya, 4 GB RAM, 6 GB szabad hely a merevlemezen
Hasonló játékok: Farming Simulator-sorozat, Farm Expert 2017
Kategória: szimulátor

Újra fellélegezhetnek a virtuális gazdák, hiszen a Farming Simulator-sorozat aktuális epizódjában ismét elmerülhetnek a traktorozás, a földművelés és az állattenyésztés örömeiben, méghozzá minden eddiginél nagyobb realizmus és tartalom kíséretében. Farming Simulator 17 játéktesztünk következik!

Nagyon nehéz lenne megmondani, hogy miért, de a Farming Simulator-sorozat az utóbbi években elképesztő népszerűségre tett szert, ezáltal az egykoron csak szimulátoros szárnypróbálgatásnak indult, a szobatraktorosok fétisének kielégítését megcélzó franchise ma már milliós eladási számokkal rendelkezik, konzolokra is elérhető, mindemellett pedig évről évre új epizóddal gyarapodik. Hogy utóbbi milyen szerencsétlen döntés volt a Giants Software részéről, azt nyilván nem kell külön kifejteni, de bizonyára ők is addig szeretnék ütni a vasat, ameddig meleg, és ha valamikor, hát most csak úgy izzik a forróságtól.

Nehéz lenne megmondani továbbá azt is, hogy a Farming Simulator aktuális részeit pontosan milyen korosztály veszi meg, hiszen messze nem csak a gyerekek egyik titkos vágya, hogy hatalmas traktorokat vezessenek, sőt mi több, azt sem mondhatnánk, hogy kizárólag a férfiak játékszeréről van szó. Utóbbit talán az bizonyítja a legjobban, hogy a közösség nyomására a készítők már női traktorosokat is munkába állítottak a Farming Simulator 17-ben, hogy az a rengeteg női felhasználó is megtalálhassa számításait, akik egy manikűr és egy szolárium között egy hatalmas Zetorban ülve trágyázzák a földjüket. Hogy mégis mit tekinthetünk a franchise varázsának? Leginkább talán a kellemesen összetett, mégis közérthető játékmenetet, amely azonnal elvarázsol szinte bárkit, akiben csak egy kis szikra is ég azzal kapcsolatban, hogy kipróbálja magát a földművelés terén.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Mielőtt alaposabban is belevetnénk magunkat a játékmenet sajátosságaiba, nagyon fontos kiemelni, hogy a Farming Simulator 17 a nevével ellentétben egyáltalán nem egy szimulátor. Az ábrázolás egészen valószerű – néha már meglepően alapos –, de az egyes járművek irányítása olyan könnyű, mintha a Need for Speed-sorozat bármelyik versenyautójával száguldoznánk, csak itt szexi verdák helyett inkább dögös traktorokkal tehetjük meg mindezt. Nem kell például arra törekedni, hogy pontosan tolassunk rá egy ekére vagy boronára, csak legyen egymás közelében a csatlakozó, és gombnyomásra magától felcsatolódik.

Arra sem kell figyelnünk, hogy a kardán jól álljon, hogy a szántás során az eke elég mélyre menjen, hogy a traktor megfelelő sebességgel haladjon a veteményezés során, hiszen ezeknek a dolgoknak itt nincs jelentősége, míg aki csak egy kicsit is járatos a mezőgazdaságban, az jól tudja, hogy a valóságban mindez kiemelkedően lényeges. Aki tehát a szimulátor megnevezés miatt nem próbálta még ki a sorozatot, az most rögtön csapjon le rá, mert ez inkább egy árkád mezőgazdasági játék, amelyben a traktorozáson túl a menedzsmenttel is foglalkoznunk kell. Ne szaladjunk azonban ennyire előre!

A Farming Simulator 17 indítását követően gazdánk kiválasztása után két hatalmas, szabadon bejárható terület közül válogathatunk magunknak, amelyek közül a Goldcrest Valley egy kifejezetten amerikai környezetet tár elénk, míg a Sosnova egy oroszos beütésű, éppen ezért egy kicsit a magyar Termelőszövetkezetek világát felidéző helyszínt, amelyből szinte csak a 60-as MTZ-k, a fehér gumicsizmák és a Volgák hiányoznak az utakról. (Helyettük van egyébként Lada Niva, de ez egy másik történet!) Ha kiválasztjuk életünk tanyagazdaságának központi helyszínét, máris felkereshetjük saját farmunkat, ahol egy rövid és meglepően kusza betanítás során megismerkedhetünk a játékkal.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Itt fontos kiemelni, hogy aki nem játszott a sorozat korábbi részeivel, az bizonyára azonnal elveszik a sok lehetőségben, hovatovább több ponton azt sem tudja majd, hogy mit kell tennie, ami egy óriási negatívumot jelent, ha szeretnénk a szívünkbe zárni az alkotást. Ha viszont túltettük magunkat ezen az apróságon, szinte azonnal bepattanhatunk majd egy kombájn volánja mögé, és nekieshetünk a búzamező learatásának, de vérmérséklettől és mezőgazdasági gépeink mennyiségétől függően nekiláthatunk a szántásnak, az ültetésnek, a permetezésnek, de akár elindulhatunk, hogy felfedezzük az óriási világot is, hiszen a Farming Simulator 17 legnagyobb előnye, hogy egy pillanatra sem szeretne korlátozni minket. Itt valóban igazi szabadság vár ránk – annak minden előnyével és hátrányával –, ha tehát zsákutcába kerülünk, vagy ha sikeresek leszünk, azt mind-mind kizárólag magunknak köszönhetjük majd.

A játékban rendelkezésünkre álló lehetőségek tárháza pedig olyan végtelen, hogy amiatt magasra emelhetjük a szalmakalapunkat a készítők előtt! Ha csak a saját kis földjeinkkel leszünk elfoglalva, már az is nagyon érdekes és változatos lehetőségeket szül, hiszen megmaradhatunk kicsiben, egyfajta családi gazdálkodásként, pár géppel és kiegészítővel. Nagyjából mindenki így indul, két-három traktorral, egy kombájnnal és az alapvető felszerelésekkel, hogy a learatott kis búzáját eladja a helyi pékségnek, a befolyt pénzt összekuporgatva újabb felszereléseket, permetezőket, trágyázókat vegyen, ezek által növelje a bevételeit, aztán a kisvállalkozás lassan kinövi magát egy valami sokkal nagyobb dologgá.

Kezdetben ugyanis bár csak alig 2-3 parcellányi földet művelhetünk meg, azonban a környéken több kapcsolódó feladatot is elvállalhatunk más gazdáknak, ezáltal jó pénzért cserébe szánthatunk, vethetünk, arathatunk, trágyázhatunk és így tovább. Mindezt ráadásul időre, hogy valami súlya is legyen a dolognak! Az efféle – nevezzük talán – küldetéseknek az előnye, hogy rengeteg új gépet és felszerelést próbálhatunk ki, hiszen ilyenkor nem a sajátunkat kell használnunk, ellenben egy betermelésért akár több tízezer dollárt is kaphatunk, amiből a saját farmunkat jelentős mértékben megtámogathatjuk.

A lényeg, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a kiadások és a bevételek között, amennyiben ugyanis ez sikerül, és egyre komolyabb profitot termelünk, akkor bizony újabb földeket vásárolhatunk magunknak, de beruházhatunk sokkal nagyobb traktorokra, hovatovább nekiláthatunk az állattenyésztésnek is, aminek részeként már nemcsak marhákat vagy baromfikat, hanem akár disznókat egyaránt nevelgethetünk.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

A Farming Simulator 17 egyik nagy előnye, hogy a földművelés és az állattenyésztés mellett egy harmadik lehetőséget is kínál a pénzszerzésre – vagy inkább nehezen megszerzett pénzünk elverésére –, mégpedig a fakitermelést. Ez alapvetően egy régóta várt tevékenység volt a rajongók részéről, hiszen ezt is zömében a megfelelő kiegészítőkkel ellátott mezőgazdasági gépekkel végzik el, azonban a készítők érezhetően nem szenteltek elég időt a kidolgozására, hiszen helyenként még élvezhetetlen, és hiányosságoktól szenved a rendszer, hovatovább sokkal több időt emészt fel, mint amennyi hasznot termel, azonban így is magával hozott néhány érdekes apróságot.

Ilyenek például a motorfűrészek vagy a speciális, farakodásra kifejlesztett kiegészítők, de biztosan sokan élvezik majd, hogy a traktorra felpakolt, és a közeli vasútállomásra elszállított fát nemcsak mi magunk rakodhatjuk át a tehervagonokra, hanem a vonatot is mi vezethetjük el a feldolgozóhoz, amivel tulajdonképpen minden munkafolyamatot mi végezhetünk.

Ami miatt még dicséret illeti a készítőket a Farming Simulator 17 miatt, az határozottan az elképesztő mennyiségű licencelt tartalom, valamint az összetett rendszer, ami áthatja az egész játékot, de legalábbis a mezőgazdasági részt. Az ugyanis egy dolog, hogy hihetetlen mennyiségű márka képviselteti magát – Zetor, Valtra, Challenger, Massey Ferguson, Fendt, JCB, Manitou és a többi –, de minden egyes jármű páratlanul alapos külső megjelenést kapott, hihetetlenül valószerű motorhangokkal és elfogadható belső nézettel. Mindemellett a menedzsment rész szintén jól sikerült.

A legjobb, hogy ha nem akarunk, szinte egyáltalán nem is kell belefolynunk ebbe, de ha szeretnénk többet kihozni a pénzünkből, akkor egy kisebb vállalkozás könyvelését megszégyenítő apróságokat is figyelembe vehetünk hozzá. Sőt mi több, a játékban mindennek meglesz a maga következménye, ezáltal a figyelmetlenségnek is, ha tehát elvetettünk, de nem gondozzuk a növényeket, akkor ne számítsunk túl szép termésre, sőt vannak esetek, amikor még termésre sem. Szerencsére bérmunkásokkal automatizálhatjuk a folyamatot, így elég csak elkezdenünk a szántást, egy kis pénzért valaki más majd befejezi nekünk, de ezt is érdemes szemmel tartani, mert a mesterséges intelligencia néha különös dolgokra képes.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Grafika: Habár a Farming Simulator 17 összességében kellemes látványt nyújt, azonban a sorozat az egyes traktorok és más eszközök kidolgozottságán túl évek óta egy helyben toporog. Nyilván ez valahol jó, hiszen a gyengébb gépekkel rendelkező rajongók is könnyen elindíthatják a programot – ami meglepően jól optimalizált –, azonban ennek a hátulütőjét a súlyos fizikai hiányosságokban tapasztalhatjuk meg. Az ugyanis rendben van, hogy minden pocsolyát vagy sáros földutat nem mintáztak le megfelelően a készítők, de amikor rámegyünk a szántóföldre egy többtonnás traktorral, egy önmagában több száz kilós ekével, és az éppen csak megkarcolja a földfelszínt, de nem látjuk a mélyről kiforgatott szántást, sőt traktorunk nyomát is alig-alig, akkor egy kicsit azért elmehet a kedvünk az egésztől. Ez ugyanis bár sokak szerint részletkérdés, azonban 2017-ben talán már elvárható egy ilyen népszerű alkotástól.

A Farming Simulator 17 egyébiránt minden tekintetben súlyos kettősséget vonultat fel. A traktorok elképesztően részletes kidolgozottságával és koszolódásával ellentétben például a forgalomban közlekedő járművek olyan pixelesek, mintha 10 évvel ezelőtt készültek volna, de kellemetlen látni a városban közlekedő embereket is, a távoli növényeket és néhány jármű belsejét is, hogy csak néhány dolgot emeljünk ki a sok közül. Persze ami ennél fontosabb, hogy az összkép kellemes a szemnek, de azért az alapvető hiányosságok megvannak.

Kezelőfelület, irányíthatóság: A Farming Simulator 17 a kezelőfelület és az irányíthatóság tekintetében meglepően könnyed, már-már árkádos vonalat követ, azonban a betanító mód totális csődje miatt az újoncok az első percekben vagy órákban egy kisebb rémálmot élhetnek majd át. Nyilván minden felfedezhető, és a legalapvetőbb dolgokhoz is kérhetünk segítséget – például mivel eresztjük le az ekét vagy nyitjuk ki a kombájn kiömlőjét –, de például a favágás vagy bizonyos alapvető lehetőségek olyannyira el vannak rejtve, hogy ember legyen a talpán, aki saját kútfőből képes lesz rájönni, pláne mondjuk városi gyerekként.

Játszhatóság: Ha valami, akkor a játszhatóság és a tartalom tekintetében a Farming Simulator 17 nem okoz csalódást! Egészen elképesztő, hogy milyen sok irányba fejlődhetünk, fejleszthetünk és bővülhetünk, miközben mindig találunk valami újdonságot, akár egy új földet, egy új tartozékot és a többi. Sőt mi több, a multiplayer sem maradt ki a játékból, aminek köszönhetően másokkal is megoszthatjuk a virtuális gazdálkodás élményét, ami talán a hangulatával tudja a leginkább levenni a lábáról az embereket.

Intelligencia, nehézség: A Farming Simulator 17 alapvetően nem egy nehéz játék, de mivel elég kevés segítséget ad az újoncoknak, ezért az indítást követően lehetnek vele nehézségek, miközben gyakran a mesterséges intelligenciával szintén belefuthatunk parádés pillanatokba. Bár szerencsére csak ritkán lesz vele dolgunk, de ha például felfogadunk egy munkást egy szántóföld bevetésére, tízszer kilenc esetben azt látjuk majd, hogy vagy nem végezte el pontosan a munkáját, vagy idő előtt befejezte – mentés és betöltés után minden munkásunk eltűnik –, vagy csak szimplán elakadt a traktorral az egyik sarokban, ami nem volt 90 fokos derékszög, hanem éppen csak 89.

Hangok, zene: A játékban nagyon sok zeneszám kapott helyet, de érdemes lesz inkább gépeink hangját hallgatni, hiszen azok már valóban szimulátoros magasságokba emelkednek. A legtöbb traktornak ugyanis hihetetlenül valószerű motorhangot sikerült alkotniuk a készítőknek, így mindegyiküknek megvan a maga karaktere és sajátossága, ami igaz az egyes kiegészítők, vagy éppen például a kombájnok működését kísérő zajokra, csettegésekre és zakatolásokra is.

Összegzés: A Farming Simulator 17 egy nagyon könnyen megszerethető videojáték lett, amelynek a titkos összetevője talán az, hogy olyan szívvel, lélekkel, közérthetőséggel, de mégis összetettséggel tárja elénk a traktorozás és a földművelés örömeit, hogy aki csak egy kicsit is fogékony a témára, az biztosan azonnal elolvad az első szántástól, vagy az első learatott búzamezőtől. Vannak persze hiányosságok, hibák és orbitális problémák is benne, de a legnagyobb talán a grafikában és a favágás kidolgozottságában rejlik, amit a következő évadban mindenképpen orvosolniuk kellene az alkotóknak. Ezt leszámítva azonban, ha csak egy kicsikét is mozgat a téma, a Giants Software alkotásánál jobbat és összetettebbet jelenleg nem nagyon találsz a piacon.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások