A Magyar Telekom nyerte az állami mobiltendert, a Vodafone perel

A Magyar Telekom nyerte az állami mobiltendert, a Vodafone perel

2017. február 6. 19:54, Hétfő
A Magyar Telekom lett a nyertese a központosított közbeszerzési eljárásnak. A Vodafone bíróságon megtámadta a tenderből való kizárását.

A szerződéskötést követő 39 hónapban a Magyar Telekom, illetve leányvállalata a T-Systems Magyarország fogja ellátni a teljes érintett kört, vagyis a kormányzati szervezeteket és a rendszerhez önként csatlakozó intézményeket (önkormányzatokat, intézményfenntartókat, bíróságokat) alapvetően mobil hang és hozzá kapcsolódó mobil internet szolgáltatással. Az eljárás keretösszege 5 milliárd forint, az érintetti kör tekintetében közel 200 ezer SIM kártyát jelent. Az intézmények 2017 februárjától kezdhetik meg a szerződéskötést a szolgáltatóval.

A Vodafone Magyarország az illetékes Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon megtámadta a döntést. Király István, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese a közleményben kifejti: a KEF túl alacsony árajánlatra hivatkozva zárta ki a pályázatból a Vodafone-t. Felhívta a figyelmet, hogy a KEF döntése után indított bírósági eljárás a mai napig nem zárult le. Hozzátette, hogy amennyiben a KEF és a Telekom szerződést köt, ez a Vodafone álláspontja szerint érvénytelennek minősül, és könnyen előfordulhat, hogy a bírósági döntés nyomán meg kell majd semmisíteni.

A mobilszolgáltató közleménye szerint az eljárásban a Vodafone ajánlotta a legkedvezőbb mobilszolgáltatási díjtételeket: a verseny végeredményét döntően befolyásoló, a belföldi tarifák összehasonlíthatóságát szolgáló "súlyozott szolgáltatási díjak összesen" bírálati elemre a Vodafone 2317 forintos, míg a Magyar Telekom 3603 forintos ajánlatot tett. Király István elmondta: a Vodafone Magyarország 2014 eleje óta (a legutóbbi hasonló tender nyerteseként) az állami intézmények első számú mobilszolgáltatója. A vezérigazgató-helyettes szerint a költségvetésnek éves szinten több mint 500 millió, a szerződés 3 éve alatt mintegy 1,6 milliárd forintos felesleges kiadást jelenthet, ha a KEF döntése nyomán az állami intézmények nem a Vodafone által kínált feltételekkel veszik igénybe a mobilszolgáltatásokat.

A Vodafone arra is felhívta a figyelmet, hogy a törvény értelmében még akkor sem lenne kötelező egy másik szolgáltatóhoz átszerződni, ha a jelenleg folyamatban lévő bírósági eljárás lezárult volna.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások