Egymás bepereléséig fajult a Vodafone és a Magyar Telekom állami tendere

Egymás bepereléséig fajult a Vodafone és a Magyar Telekom állami tendere

2017. február 10. 19:14, Péntek
100 ezer SIM-kártyára írt ki közbeszerzést az állam, a Vodafone 2317, míg a Magyar Telekom 3603 forintot ajánlott. Előbbit kizárták túl alacsony ár miatt, mondván nem fogja tudni azt teljesíteni, pedig egy világcégről van szó, és több éve ők szolgáltatnak.

A Vodafone 2014 eleje óta az állam első számú mobilszolgáltatója, de az új, több évre szóló közbeszerzési eljárásán viszont már a Magyar Telekom nyert. A Vodafone ismét a legjobb ajánlatot tette, ám kizárták az eljárásból arra hivatkozva, hogy túl alacsony összegű ajánlatot tett. Ajánlatuk a költségvetés számára éves szinten 500 millió forinttal kedvezőbb, mint a konkurens Telekomé. A Vodafone perelt, és a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság felfüggesztette a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) döntésének végrehajtását.

Azonban a Telekom és Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság (KEF) már február hatodikán aláírta a szerződést, ezért a Vodafone most polgári peres úton is megtámadja azt a Budai Központi Kerületi Bíróságon, mivel álláspontja szerint a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság döntésének hiányában a KEF eljárása nem zárult le jogerősen. A Vodafone szerint mindez azt jelenti, hogy a Magyar Telekom és a KEF szerződése érvénytelen. Természeten ennek alapján a Telekom nem köthet további szerződéseket az állami vállalatokkal és ha mégis kötne ilyet, akkor az érvénytelen lenne, hiszen jelenleg a Vodafone az állami intézmények szolgáltatója a hatályos szerződések szerint, hangsúlyozta Király István, a cég vezérigazgató-helyettese.

A Magyar Telekom vitatja a fentieket, szerintük a KEF és a Magyar Telekom között egy jogszerű és eredményes közbeszerzési eljárás eredményeként február 6-án létrejött a „Kormányzati hangalapú csomagokra” vonatkozó megállapodás, és az jogszerű és érvényes. A szerződést a felek valamennyi irányadó jogszabály betűjét és szellemét maradéktalanul betartva kötötték meg. Közleményük szerint a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság február 9-i (vagyis a jogszerű szerződéskötést követő) döntése nem jár azzal a hatással, hogy az érvényesen létrejött szerződést utólag érvénytelenné teszi.

A Vodafone valótlan tényállításai miatt a Telekom pert fog indítani a Vodafone ellen.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások