Emberekkel repülne először a NASA új rakétája

Emberekkel repülne először a NASA új rakétája

2017. február 17. 18:40, Péntek
Az illetékesek gondolkodnak a felvetésen, ez azonban veszélyes lehet.

Az űrkutatás iránt érdeklődők jól tudják, hogy a NASA évek óta dolgozik új rakétáján, amely a jelenlegi tervek szerint 2018-ban, vagyis jövőre repülne először. A vezetés azonban komoly módosításon töri a fejét, amely felborítaná a menetrendet, viszont rögtön az első körben űrhajósokkal küldené fel az új rakétát.

A hónap első felében írtunk arról, hogy a legjobban álló két magáncég, a SpaceX és a Boeing is csúszásokkal lesz kénytelen számolni, amelynek eredményeként nagy valószínűséggel elmarad a szintén jövőre tervezett rajt. Most a NASA gondolkodik egy hasonló következményt kínáló megoldáson, amely azonban rögtön űrhajósokat rakna a még ki nem próbált rakétára, vagyis az SLS első próbatételén személyzetet lenne hivatott célba juttatni. Ez persze komoly aggályokat válthat ki az érintettekben, hiszen éles helyzetben, végleges állapotában nem letesztelt rakétára embereket rakni igencsak kockázatos, ez viszont nem példa nélküli lépés, hiszen bár a Mercury-, a Gemini-, illetve az Apollo-program esetében ezt elkerülték, a 2011-ben nyugdíjazott űrsiklóknál különösebb gond nélkül került erre sor.


Az Orion kapszulán dolgozó egyik mérnök megerősítette, hogy az ügynökség első embere körlevélben kérte fel a szakembereket a tanulmány elkészítésére, hogy felmérjék, milyen további követelményeket támasztana az EM-1 űrhajósokkal való kiegészítése. Mivel a kapszula (amely egyébként eddig jól szerepelt a teszteken) ezen küldetésre kijelölt változata nem tartalmazna minden szükséges rendszert, ezt nyilván módosítani kellene, ami időbe telik, vagyis a rajt minimum 2019-re tolódna át – ez azonban még mindig korábbi, mint a jelenlegi menetrendben szereplő 2021-es, immár emberek részvételével zajló küldetés. A NASA valószínűleg az aszteroida-elfogó expedíció iránti viszonylag alacsony érdeklődést is szeretné felrázni, ám nagy kérdés, hogy a biztonsági szempontokat vizsgáló Aerospace Safety Advisory Panel mit szól majd a felvetéshez.

Ez utóbbi testület egyébként sem rajong az SLS közelgő bevetéséért, így nyilván lesz bőven hozzáfűzni valójuk.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások