Orosz teherhajó indult az ISS-re a baleset után

Orosz teherhajó indult az ISS-re a baleset után

2017. február 24. 08:38, Péntek
Az orosz fél is sikeresen tért vissza, a teherhajó már úton van a Nemzetközi Űrállomásra.

A visszatérések időszakát éljük, legalábbis ez a benyomásunk támadhat az utóbbi néhány hónap fejleményeit látva. Októberben az Orbital ATK hosszú kényszerszünete ért véget, amikor rakétájuk ismét a magasba emelkedett, a SpaceX január közepén valósította meg ugyanezt, míg az orosz űrügynökség – amely nyilván jóval hosszabb múltra tekinthet vissza, esetükben pedig számos ilyen alkalom adódott – a decemberben bekövetkezett baleset után most jegyezhetett fel újra egy sikeres rajtot.

A hivatalos bejelentés szerint a legénység nélküli Progressz MS-05 teherhajó közép-európai idő szerint szerda kora reggel indult útnak az ISS felé, amikor a bajkonuri komplexumból sikeres rajtot vett. Közvetlen elődje alig 7 perccel a startot követően hullott darabokra, most azonban a rakéta csaknem 9 perc alatt elérte a számára kijelölt alacsony orbitális pályát, ahol a telemetriai adatok szerint sikerült a harmadik lépcsőről való leválás, minden antenna és a napelemeket hordozó panelek kinyíltak, itt pedig minden egyéb rendszer terv szerint üzemel. A rakomány ezúttal mintegy 2,5 tonna utánpótlás, amelyben sűrített gázok, víz, tudományos felszerelés, az életfenntartó rendszerek számára fontos komponensek, Orlan-MKS űrruhák, valamint élelem, további ruházat, higiéniai eszközök és gyógyszerek is helyet kaptak.

A fellövést megelőző hivatalos vizsgálat szerint a decemberi baleset a Szojuz-U rakéta harmadik lépcsőjének hajtóművében fellelhető gyártási hiba miatt következett be. Ezt természetesen további lépések követték, hogy megelőzzék a hasonló eseteket, a mostani küldetés pedig pénteken folytatódik a következő állomással, hiszen ekkor tervezik a teherhajó és az ISS találkozását. Ezt szerdán előzte meg a SpaceX Dragon kapszulájának befutása, amely szintén 2 napig tartó utazást követően fogta be az állomást, a menetrend tehát viszonylag sűrűnek mondható, a legénységre pedig a rakodás révén komoly munka vár.

Az ISS legénysége egyébként jelenleg hat főből áll, ebből 2 amerikai, 3 orosz, valamint 1 francia illetőségű, ők a NASA, Roszkozmoz és az ESA együttműködése révén kerültek az 50-es csapatba. Tavaly októberben és novemberben kezdték meg szolgálatukat, visszatérésük (leváltásuk) tavasszal esedékes.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások