Bemutatkozott az iOS 11

Bemutatkozott az iOS 11

2017. június 9. 08:11, Péntek
Ezt pedig a watchOS 4, valamint új hardverek kísérték az Apple rendezvényén.

Az Apple szokás szerint megtartotta idei nagy eseményét, amely a WWDC 2017 néven zajlott le. Itt két operációs rendszert, valamint több hardveres megoldást is bemutattak, így bőven van mit kivesézni. Az újítások listája hosszú, ám az innováció lendülete mintha mégsem a régi lenne.

A beszédből először az iOS 11 részleteit érdemes kiemelnünk, számunkra ugyanis ez a legfontosabb fejlemény. Az üzenetküldő Messages app például jobb értesítő tálcát kapott, az iMessages üzeneteket a felhőbe emelik a jobb szinkronizáció érdekében, az Apple Pay felhasználók pedig már itt is gyorsan és kényelmesen utalhatnak kisebb-nagyobb összegeket egymásnak. A Siri hangja picit természetesebb lesz, itt megjelenik az automatikus fordítás lehetősége, amely egyelőre kínai, francia, német, olasz, illetve spanyol nyelven elérhető. A Control Center némi átalakításon esett át, a Camera app az új HEVC videóformátumot támogatja, míg a JPEG helyett a HEIF kerül előtérbe. A Photos alkalmazáson belül több funkció válik elérhetővé, míg a Do Not Disturb While Driving funkcióval vezetés közben kiiktathatók a kevésbé fontos értesítők.


A térképes alkalmazás a nagyobb bevásárlóközpontokon belül is használható lesz, az AirPlay 2 protokoll segítségével több hangszóróból álló rendszert is vezérelhetünk a telefonon keresztül, de az Apple Store kinézete is megújul. A táblák használói számára is tartogatnak érdekes újításokat, a dokkoló sáv kinézete átalakul, itt a gyakran használt appok egyből jobbra kerülnek, az Apple Pencil tulajdonosok pedig szintén azonnal jegyzetelhetnek, amennyiben megérintik a lezárt kijelzőt. A Files révén könnyebb hozzáférést biztosítanak a felhőben és a helyben tárolt állományokhoz, itt a Google, a Dropbox, valamint a Microsoft platformját is támogatják. A megjelenés ősszel várható, az előzetes azonban a fejlesztők számára már most kipróbálható.

A watchOS 4 természetesen az okosórákhoz készült, itt az értesítők és az aktivitási napló személyre szabottabb lesz, több egyéb tevékenység is megkapja a maga monitorozó és teljesítménymérő funkcióját, a különböző sportágak közötti váltogatás pedig még gyorsabb és egyszerűbb lesz – ez nyilván kevésbé fontos a széles tömegek számára. Az NFC-n keresztül lehetővé válik az adatok szinkronizálása az egyéb, ezt támogató edzőtermi eszközökkel, míg a Music app automatikusan importálja az új listákat, illetve egyszerre több zenei listát is kezel. A megjelenés itt is ősszel esedékes.


A cég bemutatta HomePod készüléket, amely az Amazon Echo és a Google Home eszközökre hajaz, hiszen itt is egy otthoni, szórakoztatói funkciókat is ellátó hangszóróról van szó. Itt kiemelkedő akusztikát ígérnek, amit a belső tér automatikus felmérése, a további HomePod egységek észlelése és azok közös munkája, az Apple Music és a Siri támogatása, valamint ezen keresztül a szóbeli utasítások értelmezése és azok végrehajtása egészít ki – a HomeKit eszközök támogatása mellett. A debütálás decemberben várható, az első körben az amerikai, a brit és az ausztrál piacon, az ár 350 dollártól indul.


Az iPad Pro család eközben egy 10,5 és egy 12,9 hüvelykes példánnyal bővült ki, ezek a Touch ID mellett 120 Hz-es kijelzőket, az Apple Pencil jobb támogatását, az új A10X Fusion chipet, valamint 10 órás üzemidőt vonultatnak fel. A tároló legalább 64 GB-os lesz, míg az iOS 11-re való frissítés a szoftver megjelenésének pillanatában elérhető lesz. Az ár 650 és 800 dollár, bár a mobil elérést támogató változatok 780 és 930 dollárt kóstálnak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások