EU-szinten elérhetetlenek lehetnek a torrentportálok

EU-szinten elérhetetlenek lehetnek a torrentportálok

2017. június 15. 00:06, Csütörtök
Ugyan ezeken a tartalmakat a felhasználók egymás között osztják meg, de az üzemeltetők attól még szerzői jogsértést követnek el.

Egy holland szerzői jogvédő alapítvány, a Stichting Brein beperelt két helyi internetszolgáltatót, a Ziggo-t és az XS4ALL-t, mivel azok felhasználóinak jelentős része a Pirate Bay torrentoldalt használva töltött le szerzői jog által védett műveket. A bíróságtól azt kérte, hogy kötelezzék a szolgáltatókat a platform doménneveinek és IP címeinek blokkolására. A holland legfelsőbb bíróság az Európai Unió Bíróságától kért értelmezési segítséget, hogy a megosztó platform "nyilvánossághoz közvetítést" végez-e, ennélfogva megsértheti-e a szerzői jogot.

Mai ítéletében a luxembourgi székhelyű bíróság kimondja, hogy az online megosztó platform szolgáltatását és üzemeltetését közvetítésnek kell tekinteni. Annak elismerése mellett, hogy az érintett műveket a felhasználók töltötték fel, hangsúlyozzák, hogy a platform üzemeltetői e művek rendelkezésre bocsátásában megkerülhetetlen szerepet játszanak. A platform üzemeltetői a torrentfájlokat indexálják annak érdekében, hogy a felhasználók könnyen megtalálhassák és letölthessék azokat a műveket, amelyekre ezek a torrentfájlok mutatnak. Ezenkívül a Pirate Bay a keresőmotoron kívül a művek jellegén, műfaján és népszerűségén alapuló kategóriákat kínál. Az üzemeltetők törlik az elavult vagy hibás torrentfájlokat, és aktívan megszűrnek bizonyos tartalmakat.

A Pirate Bayt több tízmillió ember használja, az üzemeltetők tudatában vannak, hogy platformjuk a szerzői jogi jogosultak engedélye nélkül nyilvánosságra hozott művekhez ad hozzáférést. Sőt, blogokon és fórumokon kifejezetten kinyilvánítják azt a célkitűzésüket, hogy a védelem alatt álló műveket a felhasználók rendelkezésére bocsássák, és az utóbbiakat arra ösztönzik, hogy e művekről másolatokat készítsenek. A rendelkezésre bocsátására és üzemeltetésére haszonszerzés érdekében kerül sor, a működés jelentős reklámbevételt termel.

"Ez az ítélet megnyitja a lehetőségét annak, hogy a fájlok egymás közötti cserélését lehetővé tevő oldalakat is elérhetetlenné tegyék" - mondja Szimler Gergő, a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda jogásza. A döntés jogalapot teremt arra, hogy az internet-hozzáférést nyújtó szolgáltatókkal szemben lépjenek fel a szerzői jogok tulajdonosai azt követelve, hogy korlátozzák az online fájlmegosztó platformok elérését. Persze nem az európai bíróság dönti el a tagállami bíróságok előtti jogvitákat, és a nemzeti bíróságok feladata lesz a továbbiakban, hogy ezt az ítéletet szem előtt tartva döntsenek a tagállamokban felmerülő hasonló kérdésekben, de nyilvánvaló milyen ítéletek fognak születni.

A mai ítélet alapján a holland bíróságnak immár minden lehetősége megvan arra, hogy a Pirate Bay elérésének korlátozására kötelezze az internetszolgáltatókat. Egyébként Maciej Szpunar bírósági főtanácsnok a fentieknél is határozottabb fellépést váró indítványt terjesztett a bíróság elé. A főtanácsnok szerint az internetszolgáltatókat közvetlen felelősség terheli az általuk biztosított internethasználat során elkövetett szerzői jogsértésért. Továbbá szerinte kötelezni kell az internetszolgáltatókat, hogy tiltsák le a szóban forgó weboldalhoz való hozzáférést.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások