Végleg a videómagnó helyére léphet a DVD

Végleg a videómagnó helyére léphet a DVD

2000. november 13. 01:32, Hétfő
Az összes vezető DVD gyártó saját, a többiekével inkompatibilis (újra)írható technológiáját szeretné elfogadtatni, egy céljuk azonban közös: kivonni a videómagnót a forgalomból.

Amikor három évvel ezelőtt a digitális videólemezek forgalomba kerültek, a készülékek csak az előre elkészített műsoros DVD-k lejátszására voltak alkalmasak. A technológia igen gyorsan elterjedt, az éven körülbelül 10 millió lejátszót adnak el az USA-ban, s ezzel a DVD az egyik leggyorsabban terjedő technológia a szórakoztatóelektronika történelmében.


A videómagnók DVD-általi felváltása már nem megy ilyen egyszerűen. Az írásra képes DVD egységek eddig megfizethetetlenek voltak, s várhatóan egy-két évig továbbra sem lesznek tömegcikkek. A közelmúltban több, egymással inkompatibilis, írható és újraírható DVD technológia jelent meg, s minden cég a sajátját szeretné ráerőltetni a gyártókra. A videómagnók eladásai mindeközben tövábbra is gyorsan emelkednek, ami az egyre olcsóbb, és egyre jobb készülékeknek köszönhető.

A DVD-írók ha lassan is, de kezdenek elérhetővé válni, igaz egyelőre csak a tehetősebbek részére. A Matsushita Electric Industrial Co. Panasonic márkaneve alatt 4000 dolláros modellt jelentetett meg az éven. A Pioneer a Comdexen mutatja be saját, az előzővel inkompatibilis változatát. A harmadik újraíró-változatot a Philips fogja kiadni jövőre. Ez a technológia a hírek szerint a merevlemezhez hasonló véletlenszerű írást is támogatja.

Egyelőre csak az egyszer írható DVD-R meghajtók kezdtek el terjedni. Ezek viszont nem helyettesítik a videómagnót, mivel a drága lemezeket egy felvétel után eldobhatjuk. Az újraírható DVD rendszerek kifejlesztői jelenleg harcban állnak egymással, mint ahogy az a VHS és a Béta esetében volt évekkel ezelőtt. Akkor a sokkal jobb képességű Béta rendszer bukott el. A bizonytalanság arra készteti a gyártókat, hogy ne adjanak ki egyik technológiára épülő terméket sem, mert az a vásárló mellett nekik is kellemetlen lenne, ha az éppen eladott termékeik egy másik szabvány elterjedése miatt életképtelenné válnának.

Mind a Pioneer DVD-RW, mind a Matsushita DVD-RAM meghajtója élvezi a DVD Fórum támogatását. A konzorcium több, mint kétszáz gyártót foglal magába. A DVD Fórum jelenleg egy DVD Multi elnevezésű rendszert fejleszt, mely csökkenthetné az inkompatibilitási gondokat. A két technológia különböző módon kezeli a címzési és másolásvédelmi kérdéseket is. A Pioneer kétféle DVD lemezt szeretne, amelyből az egyik, melyet az otthoni felhasználásra szánnának, nem lenne alkalmas bizonyos videóanyagok felvételére.

A Matsushita a digitális adatfolyamba ágyazható jelet használ, ami megszabja, hogy a videóanyagot lehet-e másolni. Ezt a jelet a hollywoodi filmstúdiók beépítenék a filmjeikbe, természetesen a "nem másolható" állásban. Ezzel a rendszerrel a DVD felvevő esetleg használhatatlanná is tehető, mert mi a garancia arra, hogy a tévécsatornák nem alkalmaznák az eljárást. A Pioneer formátuma a DVD felvevők mellett a lejátszókkal is használható, ellenben a Matsushitáéval. A Philips DVD+RW formátuma szintén nem okozna gondot a DVD lejátszóknak.

A DVD felvevők mellett más, életképes rendszerek is gyülekeznek a láthatáron. Ezek közül a legjelentősebb a HDR, azaz Hard Disk Recorder. A technológia hagyományos merevlemezre rögzíti a videóanyagot. Ilyen készüléket jelenleg csak a Replay Networks Inc. és a TiVo Inc. gyárt. Számos cég a Comdexen mutatja be új flash-memory cardját. A flash jelenlegi tárolókapacitása és ára egyelőre azonban teljesen alkalmatlanná teszi azt a videófelvételek tárolására.

A TDK és a Calimetrics új technológiája a CD lemezre tud az eddiginél háromszor több adatot felvenni. Ezeken kívül még sok új technológia létezik, de a HDR kivételével sajnos egyik sem tűnik életképesnek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások