A technológia nagyon megváltoztatta a vészhelyzeti egészségügyi ellátást

A technológia nagyon megváltoztatta a vészhelyzeti egészségügyi ellátást

2023. április 1. 10:59, Szombat
Magabiztosabbá és biztonságosabbá váltak a katasztrófahelyzetekben dolgozó orvosi csapatok.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően nagyon megváltozott az évtizedek során annak módja, ahogy az egészségügyi ellátást biztosítják a konfliktus sújtotta területeken. Két Ukrajnából hazatért orvos, Andy Kent és Tony Redmond nyilatkozott a sajtónak ottani tapasztalatairól és az ágazat fejlődéséről. Kent munkája seregorvosként a Falkland-szigeteknél kezdődött még 1987-ben, ahol az Antarktisz közelében a szigetek között még morzejelekkel kommunikáltak, most pedig Ukrajnában töltött 20 hetet baleseti sebészként. Tony Redmond szintén régi motoros, 1988 óta dolgozik a nemzetközi humanitárius segítségnyújtás területén, ahol természeti katasztrófák, súlyos események, konfliktusok és összetett vészhelyzetek orvosi támogatását szervezi és vezeti.

"Nem is gondolná az ember, de a mobiltelefon óriási, óriási előnyöket hozott a vészhelyzetekben végzett orvosi munkában" - mondta Redmond hozzátéve, hogy a digitális fényképezőgép is változást hozott. Elmondásuk szerint a telefon azt jelenti, hogy "mindig van valaki, aki a vállunk fölött átnézve tanácsot adhat - és ez fantasztikus". Ukrajnában főként végtagsérülésekkel találkoztak. "A harcok jellege, a lövészárokharc, nagyon primitív, srapnel típusú robbanás okozta sérülések" - mondta Kent. WhatsApp-csoportokat hoztak létre az egyes esetek megvitatására, "ami megnyugtató a frontvonalban dolgozó orvosok számára" - folytatta.


Egy bevásárlóközpont parkolójában felállított tábori kórház

1999-ben Koszovóban egy digitális fényképezőgépnek örültek nagyon - emlékezett vissza Redmond. Egy bonyolult műtét során, ahol tapasztalatlan sebészek dolgoztak, műholdas telefonon keresztül digitális fényképeket küldött egy brit sebész irodájába, aki aztán utasításokat küldött a következő műtéti lépésre vonatkozóan. Manapság ez egy videóhíváson keresztül bárhonnan a világ bármely pontjáról megtehető. "Ez hatalmas előrelépés" - mondta Redmond. De nem a telefon és a világháló volt az egyetlen "áttörés".

Redmond az első Öböl-háború végén, 1991-ben az iráni-iraki határon, egy "a semmiből" felállított tábori kórházban dolgozott, aminek nem volt laboratóriuma. "Csak a klinikai tünetek alapján kellett diagnosztizálnunk a dolgokat" - mondta Redmond. Manapság egy kis kézi eszközzel, az úgynevezett point-of-care teszteléssel "szinte az összes olyan vérvizsgálatot el lehet végezni, amelyet a kórházban is, csak a beteg ágya mellett". Olyan technológiákat emelt még ki, mint a hordozható ultrahang, a hordozható digitális röntgenkészülékek és a hordozható képerősítőket. Ezek az eszközök lehetővé teszik "egy meglehetősen összetett vizsgálat és műtét elvégzését".


Szintén fontos találmány az automata külső defibrillátor, amelyet a hirtelen szívmegállásban szenvedők megsegítésére használnak. Ez elemzi a szív ritmusát, és szükség esetén elektromos sokkot - vagy defibrillációt - ad le, hogy segítsen a szívnek helyreállítani a hatékony ritmust. "Amikor először szereztem orvosi képesítést, a defibrillátor körülbelül öt láb magasan volt a földtől. Hatalmas dolog volt. Pirosra festett, Vörös Ördögnek hívtuk, és be kellett dugni a hálózatba" - emlékezett vissza Redmond, hozzátéve, hogy a sikerességi arány nagyon alacsony volt. Ma már Magyarországon is sok helyen van hordozható defibrillátor a nagyközönség által látogatott helyeken.

A jövő nagy reménye a mesterséges intelligencia, ami alapvetően változtathatja meg az egészségügyi ellátás módját. "Üdvözlöm ezt" - mondta Redmond, hozzátéve, hogy "az orvosi diagnózisok nagy része amúgy is csak algoritmusokból áll". Felkérték, hogy csatlakozzon egy indiai csoporthoz, amely a szegény és távoli területek egészségügyi ellátásának javítására törekszik, ahol nem képzett, szabálytalanul dolgozó orvosok vannak, "mert ott nem dolgoznak képzett orvosok". A megoldás ebben az esetben olyan diagnosztikai algoritmusok kifejlesztése volt, amelyek segítségével gépek diagnosztizálhatják az állapotot, majd gyakorló orvosok nyújthatnak kezelést a betegnek.


Redmond szerint nagy előrelépés, "hogy az emberek sok betegségüket maguk tudják majd kezelni". "Lehet, hogy orvosként kisebbségben vagyok azzal, hogy ezt gondolom. Sok orvos nagyon szkeptikus és valószínűleg egy kicsit fél. De úgy gondolom, hogy az orvosi hivatás jellege amúgy is változik, és ez a változás folytatódni fog" - mondta. Szerinte a technológia megváltoztatta azt, ahogyan az orvosok ellátják a betegeiket. "Mindig is ugyanazokat a problémákat kezeltük, de most már sokkal magabiztosabban, biztonságosabban és pontosabban kezelhetjük a betegeket, és sokkal jobban nyomon követhetjük az állapotukat" - zárta.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások