Megpróbál mindenkit Edge-re kényszeríteni a Microsoft

Megpróbál mindenkit Edge-re kényszeríteni a Microsoft

2023. május 3. 16:01, Szerda
A Microsoft nagyon agresszívan próbálja növelni saját böngészője piaci részesedését, mindenki kénytelen lesz Edge-et használni bizonyos hivatkozásokhoz.

A Microsoft Edge egy jó böngésző, de a Microsoft valamiért folyamatosan próbálja lenyomni mindenki torkán, és megnehezíteni az olyan riválisok használatát, mint a Chrome vagy a Firefox. A vállalat legújabb lépése, hogy ezek a szoftverek figyelmen kívül hagyják mi van beállítva a Windows-ban alapértelmezett böngészőként, és egyből Edge-ben nyitják meg a linkeket. Mindez a Microsoft 365 admin-központjából származó üzenetekből derült ki, amelyet a Reddit-en tettek közzé. A Microsoft ugyanezt csinálja a Windows 11 widget-rendszerénél és a keresőjénél, ahol egy linkre kattintva az Edge-be kényszerülünk, még akkor is, ha egy másik böngésző van alapértelmezettként beállítva.

Az IT-adminok nem örülnek, sokan panaszkodnak a Reddit különböző fórumszálaiban. Ha az Outlook nem lenne elég, a Microsoft szerint "hamarosan hasonló élmény érkezik a Teamsbe": a csevegések webes linkjei Edge-ben nyílnak meg a Teams-csevegések mellett. A Microsoft ezt fokozatosan vezeti be a Microsoft 365 felhasználók körében, és az IT-adminisztrátorok 30 nappal korábban értesítést kapnak, mielőtt az Outlookra is bevezetik.


A Microsoft 365 Enterprise IT-adminisztrátorok módosíthatják majd a házirendet, de a Microsoft 365 for business szolgáltatást használóknak az egyes gépeken kell majd kezelniük ezt a változtatást. Ez sok kisvállalkozásnak felesleges fejfájást fog okozni: ha valaki kevésbé ért a technikához, rákattint egy linkre az Outlookban, és azt gondolja, hogy elvesztette az összes kedvencét, mert az nem a szokásos böngészőben nyílt meg.

A Microsoft 2018-ban tesztelt egy hasonló változtatást az alapértelmezett Windows 10 Mail alkalmazásban, hogy az embereket az Edge-be kényszerítse az e-mail linkekért. Erre nem került sor a tesztelők negatív visszhangja miatt. Egy 2020-as hasonló változtatás során a Microsoft megpróbálta a Chrome alapértelmezett keresőmotorját az Office 365 telepítőjének segítségével a Bingre kényszeríteni, és az IT-adminisztrátorok akkor sem voltak elégedettek.

A Windows 11-ben kezdetben nehézkes volt az az alapértelmezett alkalmazások beállítása, ami aggodalmat váltott ki a konkurens böngészőgyártók, például a Mozilla, az Opera és a Vivaldi részéről. A Windows 11 frissítése javított ezen a folyamaton, de egyértelmű, hogy a Microsoft továbbra is érdekelt abban, hogy módot találjon az alapértelmezett böngészőválasztás megkerülésére. A Microsoft már eddig is agresszív felszólításokkal próbálta megakadályozni a Chrome használatát, sőt, egy hatalmas Bing gombot is hozzáadott az Edge-hez, hogy az embereket a keresőmotor használatára ösztökélje.

Az Edge könyörtelen erőltetése - többek között a Windows Update-en keresztül - visszafelé sülhet el a Microsoft számára, és végül elidegenítheti az Edge-felhasználókat, ahelyett, hogy átcsábítaná őket a Chrome-ból.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások