190 ezer dollárért kelt el egy első generációs iPhone

190 ezer dollárért kelt el egy első generációs iPhone

2023. július 18. 10:38, Kedd
Ez a legmagasabb ár, amiért valaha is elkelt a 2007-es Apple-telefon. Eredeti gyári csomagolás, 4GB-os tárhely, soha nem volt aktiválva.

Ha ma új okostelefont vásárolna, és egy 4 GB tárhelyű modellt ajánlana az eladó valószínűleg nevetne. A legtöbb vásárló régen, az első iPhone-t megjelenésekor is valószínűleg hasonlóképp cselekedett, mert a 8 GB-os modell csak 100 dollárral volt több. Manapság már 1 TB tárhelyet kínáló iPhone-t is lehet kapni, de ez nem akadályozott meg egy gyűjtőt abban, hogy 190 372,80 dollárt adjon egy első generációs 4 GB-os iPhone-ért egy tegnap zárult aukción. Korábban a legmagasabb ár, amiért valaha is elkelt egy 2007-es iPhone 63 356,40 dollár volt, és egy 8 GB-os modellre vonatkozott, amely eredetileg 599 dollárba került.

A kisebb tárhellyel rendelkező modell tehát 200 százalékkal megdöntötte az első generációs iPhone aukciós rekordját, és elképesztő, 38 ezerszer többért kelt el, mint az eredeti 499 dolláros listaár. A 28 licitlépcső után megszületett végső eladási ár 158 644 dollár lett, plusz az adminisztrációs költségek. Az árverező LCG Auctions becsüsei a telefont 50 és 100 ezer dollár közé lőtték be, de a gyűjtői darab felülmúlta a várakozásokat. Az aukciós oldal szerint a 4 GB Samsung flashmemóriával büszkélkedő telefon az iPhone-gyűjtők "Szent Gráljának" számít, mivel az Apple mindössze két hónappal a megjelenés után leállította a forgalmazását, egyszerűen nem volt rá igény a csak kicsivel drágább 8 GB-os modell ellenében.


A 190 ezer dollárba került iPhone gyárilag lezárt, soha nem volt aktiválva, és "kivételes állapotban" van az aukciós oldal szerint. A telefon doboza "gyakorlatilag hibátlan a felülete és az élei mentén", és a hátoldalon lévő címkék "a pecsét alatt megfelelően érintetlenek". Sajnos az iPhone már nem garanciális, és olyan 2007 korabeli funkciókat hordoz, mint például 3,5 hüvelykes LCD-kijelző és a 2 megapixeles kamera. A bontatlan telefon "eladója az Apple eredeti mérnöki csapatának tagja volt az iPhone első megjelenésekor", ami emeli a készülék értékét. "A gyűjtők és befektetők nehezen találnának ennél jobb példányt" - olvasható az aukciós oldalon.

Az árverés rávilágít arra, hogy a gyűjtők milyen szélsőségesen gondolkoznak a klasszikus technológiákról, különösen a korabeli iPhone-okról. A 4 GB-os 2007-es iPhone érintetlensége és ritkasága azonban azt sugallja, hogy közel vagyunk az árazás csúcsához. Az LCG Auctions 2023-as nyári, tegnap zárult aukcióján egy másik, első generációs iPhone is elkelt, a 8 GB-os tárhellyel rendelkező készülékért 53 725,20 dollárt kellett fizetni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások