Bemutatta kézikonzolját a Lenovo

Bemutatta kézikonzolját a Lenovo

2023. szeptember 1. 11:13, Péntek
A Lenovo bejelentette a Legion Go-t, első Windows-alapú játékosoknak szánt kéziszámítógépét, amely októbertől lesz megvásárolható. A gép 8,8 hüvelykes QHD Plus képernyőt, AMD Ryzen Z1 Extreme processzort és 49,2 wattórás akkumulátort kapott. Ja, és a kontrollerek kipattinthatóak, ami nagyon klassz.

Úgy tűnik, mostanában minden cég kézi játék PC-ket dob piacra. A Nintendo Switch-et követte a Valve Steam Deckje, de az Asus ROG Ally is erős versenyző. Utóbbi 699 dolláros árát másolja le a Lenovo (valószínűleg Magyarországon is így lesz), és ahhoz hasonlóan a Go is Windows rendszert futtat több olyan kezelőszervvel (elsősorban érintőpaddal) kiegészítve, amely ehhez a rendszerhez kell. A vezérlőkkel együtt a Legion Go körülbelül fél kilóval nehezebb, mint a ROG Ally (és egy kicsit nehezebb, mint a Steam Deck), ennek biztosan nem fognak örülni azok, akik a napi ingázások során nyomogatnák a gépet. A tok is határozottan terjedelmesebb, mint a Switch-nél használatos.

Ennek az extra terjedelemnek a feltételezhető előnye a 49 wattórás kapacitású akkumulátor hosszabb használhatósága, melyről sajnos semmilyen adatot nem közölt a cég, csak azt, hogy fél óra alatt 70%-ra tölthető fel. Az Asus nagy hangsúlyt fektetett az Ally méretének és súlyának alacsonyan tartására, és ennek eredményeként kisebb akkumulátorral rendelkezik, mint a Go. Valószínűleg sok ember inkább bevállal némileg nagyobb méretet/tömeget némi extra játékidőért. Ami az egyéb specifikációkat illeti, a képernyő 2560 x 1600-as felbontással és 144 Hz-es frissítési frekvenciával rendelkezik. Belül 16 GB LPDDR5X RAM és akár 1 TB tárhely áll rendelkezésre. A portok között egy 3,5 mm-es audio csatlakozó, egy USB-Type-C (USB 4.0, DisplayPort 1.4, Power Delivery 3.0) és egy microSD-olvasó található, valamint egy további USB Type-C van az alján. A 8,8 collos képernyője lényegesen nagyobb a Switch 7 collos kijelzőjénél, a kontrollerek pedig úgy működnek, mint egy joystick.


De a lényeg a játék: ezen a készüléken nem a Windows egy speciális gesztusrendszerrel ellátott, kézi játékeszközre optimalizált változata fut, hanem a hagyományos, régi operációs rendszer. Emiatt szinte bármilyen Windows játék futtatható rajta, ami miatt ugyanaz a legnagyobb nyitott kérdés, mint ami a ROG Allyval kapcsolatban is megvolt a megjelenése előtt. Könnyű és intuitív lesz a navigálás ezekkel a vezérlőkkel? Nincs "asztali üzemmód", mint az Ally-nál, a gyártó azt várja, hogy a régimódi Windows-felületen mindenki a Legion touchpadjával vagy érintőképernyőjével navigáljon. Persze ez egy olyan akadály, amivel a kategória összes Windows-os gépének, például az Ayaneo Kunnak is meg kell küzdenie. Ez egy kicsit ellentmondás, mert ugyan Windowsra jönnek ki a játékok, de az nem kézi játékkonzolokra van optimalizálva.

Ez azért is probléma lehet, mert a Lenovo versenytársa, az Asus a ROG Ally fejlesztése során szorosan együttműködött a Microsofttal, hogy a Windows felhasználói felületét a kisebb formához igazítsák, és különálló vezérlőket hoztak létre a használathoz. A Lenovo ezzel szemben elmondta, hogy a Microsoft semmilyen jelentős módon nem vett részt a Legion Go fejlesztésében. A Legion Go lehetővé teszi, hogy egérrel és billentyűzettel játszhassunk címeket, de ha valaki ezt igényli, nem sokkal többért már komoly játékos laptopot kaphatunk. Ráadásul simán előfordulhat olyan probléma, hogy egy játék például azt mondja, hogy nyomjuk meg a nem létező Esc gombot - persze ez megkerülhető. Tehát a Legion Go jövője egy rajta kivülálló tényezőn, a Windowson múlik, a kompatibilitás ezen foka abszolút meghatározhatja vagy megtörheti a játékélményt. A Lenovo Legion Go Magyarországon várhatóan 2023 utolsó negyedévétől lesz elérhető.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások