Ritkán látott verseny bontakozik ki az Apple és a Huawei között

Ritkán látott verseny bontakozik ki az Apple és a Huawei között

2023. október 18. 20:16, Szerda
A Huawei feltámadása és az iPhone-ok kínai korlátozása rossz előjel az amerikai cég számára, főleg mert a két szuperhatalom közötti feszültség inkább fokozódik, mint enyhül.

A mai napon Wang Wentao kínai kereskedelmi miniszter Pekingben találkozott Tim Cookkal, az Apple vezérigazgatójával, és megvitatták az Apple kínai fejlesztéseinek helyzetét és a kínai-amerikai kereskedelmi kapcsolatokat. Cook márciusban is az első külföldi vezetők között volt, akik a világjárvány idején bevezetett korlátozások feloldása után Pekingbe utaztak, hogy magas rangú tisztviselőknek udvaroljanak. Az Apple vezetője akkor erősen dicsérte vállalata és Kína "szimbiózisát", de alig hat hónap kellett hozzá, hogy ez a kapcsolat feszültté váljon. Az iPhone 15 eddig érezhetően rosszabbul fogy, mint az iPhone 14, az Apple-nek komoly versenykényszerrel kell szembenéznie egy olyan országban, amely nemcsak a legnagyobb gyártási bázisa, hanem a legnagyobb nemzetközi piaca is, és amely a legutóbbi negyedévben az eladások közel 20 százalékáért volt felelős.

Nemrég elég volt felröppennie a pletykának, miszerint egy kínai kormányügynökség tiltást rendelt el az Apple termékeinek hivatalokban és állami tulajdonú vállalatoknál történő használatára, máris 200 milliárd dollárral csökkent az Apple piaci kapitalizációja. A kínai külügyminisztérium ugyan cáfolta a hírt, de utaltak az iPhone-nal kapcsolatos "biztonsági incidensekre", és felszólították az okostelefon-gyártókat, hogy tartsák be a törvényt. Kína fellépése összhangban van más amerikai vállalatokkal (például a Micronnal) szembeni megtorló intézkedésekkel. A vállalat eddig megőrizte előkelő státuszát Kínában, elkerülve más amerikai technológiai titánok - köztük a Google, a Meta vagy a Twitter - sorsát, amelyek termékeik korlátozását vagy teljes betiltását tapasztalták.


Cook 2011 óta vezérigazgató, Steve Jobs 1998-ban vette fel a világméretű műveletek irányítására. Vezetése alatt háborítatlanul zajlott az Apple termelése az ázsiai országban. Zsíros befektetések, okos marketing és az óvatos vállalati diplomácia segítségével a cég több profitot termelt Kínában, mint bármely más vállalat, legyen az nyugati vagy kínai. Az Apple sokat fektetett a központi kormányzattal és a helyi hivatalokkal való kapcsolatokba: szoftverboltjukból eltávolították a politikailag érzékeny alkalmazásokat, és Zhengzhou-ban a Foxconnnal együttműködve több százezer munkahelyet teremtettek.

Az Apple-termékek esetleges korlátozásával kapcsolatos aggodalmak mellett új versenyfenyegetésként jelentkezett a Huawei új okostelefonjának váratlan kínai bevezetése augusztus végén. A Mate 60 Pro azonnal kifogyott a hazafias hullámban , mivel a javítási szakértők kiderítették, hogy fejlett kínai chipek vannak benne. A Huawei elleni amerikai szankciók korábban megbénították a cég készülékeit, és lehetővé tették az Apple számára, hogy uralja a csúcskategóriás okostelefonok értékesítését Kínában. Az Apple és Kína kapcsolata eddig mindkét fél számára "win-win" helyzet volt. Az Apple korszerűsítette a kínai vállalatok gyártási szabványait és folyamatait, miközben szellemi tulajdonát védte az ellátási lánc diverzifikálásával, hogy egyetlen beszállító se tudja lemásolni a termékeit. Azonban nagyon is valószínű, hogy Peking az Egyesült Államok egyre keményebb Kína-ellenes politikájának ellensúlyozására foganatosít némi megtorlást.

Az, hogy Kína eddig nem adott ki nyilvános állásfoglalást az Apple készülékei ellen, ellentétben áll azzal az állásponttal, miszerint a az amerikai Micron memóriachip-gyártó kitiltása a kulcsfontosságú infrastruktúrákból "komoly hálózatbiztonsági kockázatot" jelent. A jövőben "kényes egyensúlyozással" kell szembenéznie Cooknak a Kínán kívüli termelés diverzifikálása érdekében, miközben szoros kapcsolatokat tart fenn Pekinggel - mondta a Foxconn, az Apple iPhone-ok nagy részét Kínában összeszerelő tajvani vállalat egyik korábbi vezetője. Az Apple-nek 14 000 közvetlen alkalmazottja van Kínában, de szakértők becslése szerint több mint 1,5 millió munkahelyet támogat az országban. Az amerikai-kínai feszültségek hatására az Apple elkezdte termelésének egy részét Vietnamba és Indiába áthelyezni.

Ennek fényében a szakértők szerint Peking inkább az Apple hazai alternatívái, például a Huawei támogatása felé fog fordulni. A cég rövid ideig a világ legnagyobb forgalmú telefongyártója volt, mielőtt az amerikai szankciók ellehetetlenítették számukra, hogy bizonyos külföldi alkatrészekhez hozzájussanak, és arra kényszerítették, hogy leállítsák 5G-s okostelefonjaik értékesítését. A kínai eladások megugrása a fogyasztók által "nemzeti bajnokként" érzékelt státusznak köszönhető, de műszaki szempontból még a csúcsmodell Mate Pro is elmarad az iPhone-tól. "A Huawei egy generációval le van maradva, hosszú időbe fog telni nekik a felzárkózás" - mondta Ivan Lam, a hongkongi Counterpoint Research elemzője, aki hozzátette, hogy a 800 dollárnál drágább telefonok piacának 80 százalékát az Apple birtokolja. "A Huawei számára ezt 50:50-re visszafordítani nagyon nagy kihívás lesz, ha egyáltalán lehetséges".



Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások