Szuperolcsó Chromebook-kategóriát vezet be a Google

Szuperolcsó Chromebook-kategóriát vezet be a Google

2023. október 2. 22:23, Hétfő
A Google ma reggel elindította a Chromebookok új kategóriáját Chromebook Plus néven. Ezek a laptopok nem játékra vagy szórakozásra, hanem munkára és tanulásra készült eszközök, minimális specifikációs követelményekkel, többek között full HD képernyővel, 1080p kamerával és a belépőszintű készülékeknél nagyobb feldolgozási teljesítménnyel bírnak. A Chromebook Plus készülékek kezdeti választéka - amelyeket az Acer, az Asus, a HP és a Lenovo gyárt - 399 dollártól, azaz kb. 150 ezer forinttól indul.

A bejelentést közlő blogbejegyzésben John Maletis, a Google ChromeOS termék, mérnöki és UX alelnöke leírja, hogy a Chromebook Plus laptopok "kétszeres teljesítményt" nyújtanak a 2022 júliusa és decembere között legkelendőbb Chromebookokhoz képest. A cég minimális hardverkövetelményei, mint az Intel Core i3 vagy AMD Ryzen 3 processzor, 8 GB memória és 128 GB tárhely csupán azt célozza az új eszközkategória számára, hogy azokon zökkenőmentesen fussanak az irodai szoftverek és az MI-alapú funkciók. Ezeknek néhány már eddig megjelent Chromebook is megfelel, a Google szóvivője szerint az ilyen laptopok tulajdonosai "a következő hetekben kapnak frissítést a Chromebook Plus szoftveres élményre".

De miről is van szó? A készülékek hasznos videokonferencia funkciókat kapnak: a gép alján lesz egy dedikált vezérlőpanel, amely lehetővé teszi a mikrofon gyors elnémítását/lekapcsolását és a kamera be-/kikapcsolását. A menüre kattintva pedig kapunk néhány MI-alapú funkciót, például a videóhívás közbeni jobb megvilágítást, a zajszűrést, a háttér elmosását és az élő feliratokat - mindezt a használt alkalmazástól függetlenül. A vállalat a Google Drive automatikus fájlszinkronizálását is engedélyezi, így később internetkapcsolat nélkül is könnyedén hozzáférhetünk a fájljainkhoz. (Ez az egyik oka annak, hogy a Chromebook Plus jelvényhez 128 GB tárhelyre van szükség.) A Chromebook Plus szoftveres funkciói közé tartozik a Google Photos MI-alapú Magic Eraser és más "továbbfejlesztett szerkesztési funkciók, például a fényerőt és kontrasztot javító HDR-effektus, valamint a meglévő fotók portré-egyenlőtlenségének hozzáadásának lehetősége" - írja Maletis.

A Google olyan cégekkel is együttműködik, mint az Adobe és a LumaTouch, hogy olyan szoftvereket tegyen elérhetővé a masinákon, mint a Photoshop, az Adobe Express és a LumaFusion. Az Adobe a múlt héten jelentette be, hogy a Photoshopot a Firefly által támogatott mesterséges intelligencia funkciókkal dobja piacra a fizetős felhasználók számára. Az új Chromebook Plus-t vásárló felhasználók három hónapos Photoshop és Express előfizetést kapnak ingyen. A többi kategóriához hasonlóan minden új Chromebook Plus készülék három hónapos előfizetést kap az Nvidia GeForce NOW Priority szintű felhőalapú játékszolgáltatására.


A Google folyamatosan építi be az MI-alapú funkciókat termékeibe, és az új Chromebook Plus is megkapja ezeket a funkciókat. A vállalat közölte, hogy mesterséges intelligenciával működő írástámogatást vezet be, amely az összes weboldalon működhet - a közösségi hálózatoktól kezdve a YouTube-ig. A laptopok exkluzív dinamikus asztali háttérképekkel indulnak, amelyek naponta négyszer változnak, emellett a társaság bevezeti majd a generált háttérképek készítésének lehetőségét is szöveges leírás alapján. A cég a Chromebookok számára 10 éves szoftverfrissítéseket ad ki a platform megjelenési dátuma alapján, és a Google ezt az ajánlatot kiterjeszti a Chromebook Plus profiljába illeszkedő régebbi Chromebookokra is.

A magasabb kategóriájú Chromebookok "Plus" címkével való ellátása megkönnyíti a vásárlók számára, hogy gyorsan megkülönböztessék a prémium kategóriás Chromebookokat a belépő szintű, diákokat megcélzó Chromebookoktól, akiknek webes hozzáférésen kívül másra nincs szükségük. Mint minden OEM, azaz külső cég által gyártott tanúsítási programnak, ennek is van marketing szempontja, de az Intel Intel Evo márkajelzéséhez hasonlóan a Chromebook Plus is leegyszerűsítheti a vásárlási élményt, különösen mivel a Google szabványának világos, egyértelmű követelményei vannak.


Azonban a Chromebook Plus márkajelzés még mindig hagy mozgásteret az OEM-nek, többek között a RAM és a tároló sebessége és típusa, a portok kiválasztása és az akkumulátor élettartama terén. A Chromebookokkal kapcsolatos gyakori panaszok a tartósságra (különösen az alacsonyabb árakat és a gyermekek gyakori használatát figyelembe véve) és a javíthatóságra vonatkoznak, mivel nehéz hozzájuk olcsó cserealkatrészeket találni. Igazi "plusz" az lett volna, ha a prémium kategóriás Chromebookok esetében követelmény lenne a tartósság vagy a javíthatóság. De mivel a Google a múlt hónapban 10 évre hosszabbította meg a Chromebookok támogatását, valószínűleg egy ideig nem látunk újabb nagyszabású, átütő fejlesztést.

Kezdésként az Asus, az Acer, a HP és a Lenovo nyolc készüléket dob piacra 399 dolláros kezdőárral. Ezek a készülékek vagy szokványos kinyitható modellek lesznek, vagy lecsatolható kijelzővel, kettő az egyben formában érkeznek. Az első készülékek október 8-án kerülnek forgalomba, a Chromebook Plus készülékek másnap lesznek megrendelhetőek az európaiak számára.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások