Magyarországon gyártják a Nokia XR21 5G telefont

Magyarországon gyártják a Nokia XR21 5G telefont

2023. október 3. 14:50, Kedd
A Nokia mobiltelefon-márka mögött álló telefongyártó és forgalmazó HMD Global bemutatta legelső, Európában gyártott okostelefonját.

A finn vállalat fél éve hozta nyilvánosságra, hogy a gyártás egy részét Európába helyezi át, hogy megfeleljen a vállalatok növekvő igényének a helyben gyártott hardverek iránt, a biztonsági és fenntarthatósági aggályok miatt. "Sajnos, mivel ügyfeleink különböző, biztonságra érzékeny iparágakban dolgoznak, nem mondhatjuk el senkinek, hogy mely országokban gyártjuk ezeket a készülékeket, egyszerűen azért, hogy a lehető legnagyobb biztonságban tartsuk" - mondta akkor Lars Silberbauer, a HMD Global marketingvezetője. Most azonban a vállalat meggondolta magát, és megerősítette, hogy legalább az egyik gyártási helyszín Magyarországon van.

Az első készülék a limitált kiadású 5G Nokia XR21, amelyből kezdetben csak 50 darab készült - 30 darabot ma kezdtek el árusítani a cég boltjában. A készülék - amely az év elején egy másik fogyasztói változatban már megjelent - "Frosted Platinum" színben kapható az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Hollandiában, Belgiumban, Spanyolországban, Olaszországban és Finnországban, 699 eurós áron. Emellett a vállalat közölte, hogy az okostelefonokból további 302 darabot tesz elérhetővé a fogyasztók számára "European Edition" márkanév alatt. Ezek "hamarosan" elérhetőek lesznek, és 649 euróba kerülnek majd.

A HMD Global a Microsoft rosszul átgondolt Nokia készülékfelvásárlásának hamvaiból emelkedett ki egy évtizeddel ezelőtt. A Microsoft a teljes Nokia-üzletágtól megszabadult, és az újonnan létrehozott HMD Global 2016-ban vette át a Nokia márkát. Az azóta eltelt években a HMD Global nagyrészt un. feature phone-okra és kedvező árú okostelefonokra koncentrált, de a Nokia márkaértéke segített a helsinki vállalatnak abban, hogy 330 millió dolláros finanszírozást szerezzen olyan cégektől, mint a Google, a Qualcomm és maga a Nokia. A HMD Global azonban éppen a múlt hónapban erősítette meg a saját márkás készülékek piacra dobásának terveit.


A HMD Global nem sokat árult el a készülék specifikációiról azon túl, ami már a meglévő XR21-ről ismert, de marketinganyaguk a tartósságot és a fenntarthatóságot hangsúlyozza. A vállalat az XR21 "katonai szintű tartósságát" hirdeti, és az IP69K minősítést emeli ki, ami azt jelenti, hogy ipari felhasználási esetekre tervezték, ahol a por, a hő, a nedvesség és az ütések nagy kockázatot jelenthetnek, miközben megemlítik, hogy a készülék 100%-ban újrahasznosított alumíniumból készült. Érdemes megjegyezni, ezek az anyagok még mindig a világ más részeiről származnak, leginkább Kínából, és a HMD Global európai gyártóüzemeiben csak az összeszerelést, kalibrálást és tesztelést végzik.


A videó szerint Made in Hungary felirat is lesz a telefonon

Valójában a vállalatok biztonsági követelményei az egyik fő ok, amiért a HMD Global a gyártást közelebb hozza vevőihez. A társaság ugyanezen okból már 2019-ben Európába helyezte át az adatközpontjait, és azóta minden, a HMD által gyártott okostelefon adatai finnországi szervereken kerülnek tárolásra és feldolgozásra. Ennek része lesz az is, hogy a telefont már a kezdetektől fogva helyben tervezik és tesztelik. "Minden Európában készült okostelefont szigorú szoftver- és malwareteszteknek vetünk alá, egyes üzleti ügyfelek esetén pedig további jelentős IT-biztonsági partnerrel együttműködve dolgozunk még magasabb fokú egyedi védelmek kialakításán." - írja a cég közleménye.


Tehát nincs szó a teljes meglévő kínai és indiai gyártókapacitás Európába helyezéséről, és nem is lenne sok értelme az összes telefonjukat Európában gyártani, hogy aztán visszaszállítsák őket Ázsiába, ahol jórészüket eladják. A HMD Global egyértelművé tette, hogy az egész a vásárlók egy nagyon speciális igényének kielégítéséről szól, mert egy piaci szegmensnek a szuverenitás és a lokalizáció a legfontosabb. A HMD lépései összhangban állnak az általános európai növekedési potenciállal, a Canalys előrejelzése szerint az európai okostelefon-piac 2024-re ugyanis 7%-kal fog növekedni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások