Az AMD vezetője sze­rint tévúton jár az Intel

Az AMD vezetője sze­rint tévúton jár az Intel

2023. október 5. 23:18, Csütörtök
Az AMD-nek nincs chipgyára, míg az Intel pont ellenkezőleg gondolja, és akkora kapacitást épít ki, hogy más cégek lapkáit is le tudja gyártani.

Pat Gelsinger 2021 márciusában tért vissza vezérigazgatóként az Intelhez, és egyik legfontosabb döntése a bevételek megnövelésére és a technológia vezetés visszaszerzésére a bérgyártásra való koncentrálás volt. Az Intel jelenleg két chipgyártó létesítményt épít Arizonában, további kettőt Ohióban, valamint egy üzemet Új-Mexikóban. Európában a németországi Magdeburgban építenek chipgyártó telephelyet. Az írországi Leixlipben található gyárukban nemsokára beindul a sorozatgyártásuk az Intel 4 eljárással, extrém ultraibolya litográfiát alkalmazva. A veterán vezető annak ellenére kormányozza ebbe az irányba az Intel hajóját, hogy a riválisoknak nem hogy mások kiszolgálására nincs kapacitásuk, de saját maguk sem tartanak fenn csúcstechnológiás üzemet.

Darren Grasby, az AMD stratégiai partnerségekért felelős ügyvezető alelnök szerint ez alapjaiban rossz stratégia, és szerinte a bérgyártás felkarolása egy olyan fordulat, amelyet az Intel még meg fog bánni. "Az Intel már végigjárta egyszer ezt az utat"- mondta. "Sok évvel ezelőtt az AMD is saját gyárakkal rendelkezett, de úgy döntöttünk, hogy nem tartunk fenn üzemeket. Ez fordulópont volt a vállalat életében, amely lehetővé tette számunkra, hogy ezeket a kutatás-fejlesztési pénzeket a terveinkbe fektessük, és most ezek megvalósulása teszi lehetővé, hogy ilyen termékekkel és élvonalbeli technológiával legyünk jelen a piacon. Ha az Intel bérgyártóként sikeres akar lenni, akkor versenytársaitól is el kell fogadnia megbízásokat, mivel az okostelefonos processzorokat gyártó vállalatokon - például a Qualcommon - kívül csak ezeknek a vállalatoknak van szükségük nagy volumenű vezető öntödei szolgáltatásokhoz való hozzáférésre."

Andy Buss, az IDC Europe digitális infrastruktúráért felelős vezető kutatási igazgatója is merésznek tartja a stratégiát, szerinte "nehéz eldönteni", hogy az Intel helyesen cselekszik-e, amikor több gyárat épít. "Jerry Sanders, az AMD alapítója és volt vezérigazgatója mondta mindig, hogy 'az igazi férfiaknak gyáraik vannak'" - mutatott rá. De a valóság Buss szerint az, hogy Gelsinger megpróbál alkalmazkodni a változó lehetőségekhez, és arra törekszik, hogy megváltoztassa hogyan tervezi és készíti az Intel a saját termékeit, ezzel együtt pedig megnyitja a gyárakat és a tervezőeszközöket a külső felektől származó projektek előtt. Az Intel már eddig is megpróbálta csökkenteni a kockázatokat és több lábon állni, például a TSMC készítette nekik Arc videókártyák GPU-ját és Meteor Lake Core Ultra sorozat lapkáit is ők fogják gyártani a közeljövőben.

A chipgyártás sikeréhez méretarányosságra van szükség, és Buss szerint ezt Gelsinger is pontosan tudja. "Az Intel az ARM és a MediaTek megnyeréséért is sokat tesz, és nyitott arra, hogy az AMD és az Nvidia számára is gyártson termékeket, amennyiben erre igényt tartanak. Megváltoztatták a belső termékfejlesztők és a gyártóbázis csapata közötti kapcsolattartást, külső ügyfélként viselkednek, és a saját embereiknek ugyanazokat az eszközöket és tervezési technikákat kell használniuk, mint a külső ügyfeleknek, hogy elkerüljék az áramkörök és a folyamatok egyedi esetekben történő finomhangolását" - mondta Buss. Az IDC elemzője felvetette a "gyárkapacitás és elkötelezettség" kérdését is, mondván, hogy az AMD az Apple-lel, az Nvidia-val és másokkal versenyez a TSMC legjobb gyártósoraiért. "A vállalatok számára jó lesz, ha van választási lehetőség az öntödék között, beleértve a TSMC-t, az Intelt, a Samsungot és másokat".

Egy dolog biztos: az Intel rengeteg közpénzt kap chipgyártási törekvéseihez mind az Egyesült Államokban, mind az EU-ban, ami némileg megédesítheti számukra egy csúcstechnológiás gyár akár 20 milliárd dolláros költségszámláját.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások