30 százalékos gyorsulást ígér a Qualcomm új mobilchipje

30 százalékos gyorsulást ígér a Qualcomm új mobilchipje

2023. október 25. 13:53, Szerda
A Qualcomm bejelentette a Snapdragon 8 Gen 3-at, mely a 2024-ben megjelenő csúcsmobilokba lesz beszerelve. A lapra 30 százalékos teljesítményjavulást ígér, miközben az ARM alkatrésztárából válogat.

Az első figyelemreméltó dolog az új "1:5:2" magelrendezés. A szokásos egy nagy mag, három közepes mag és négy kis mag helyett (az egyszálas teljesítményhez, a többmagos működéshez, illetve a háttérfeldolgozáshoz) a Snapdragon 8 Gen 3-ban egy nagy mag, öt közepes mag és két kis mag van. A Qualcomm szerint a nagy mag egy 3,3 GHz-es Arm Cortex X4, de a többi CPU-mag modellszámát nem erősítette meg a cég. Az öt közepes mag nem mindegyike azonos frekvencián fut, három 3,2 GHz-en, kettő pedig 3,0 GHz-en. A CPU teljesítményére vonatkozó állítások szerint azok 30 százalékkal gyorsabbak és 20 százalékkal hatékonyabbak. A chip 4 nm-es eljárással készül.

A Qualcomm mindig keveset árul el a GPU részleteiről (annak ellenére, hogy ez a Qualcomm chipek egyik erőssége), és idén az Adreno GPU-nak még a modellszáma sincs benne a Qualcomm által küldött dokumentációban. Az 1 Hz-es változó képfrissítési frekvenciájú kijelzők támogatása mellett a Qualcomm szerint a GPU 25 százalékkal gyorsabb és 25 százalékkal hatékonyabb elődjénél. Eközben a chipgyártó szerint az NPU közel kétszer gyorsabb és 40 százalékkal hatékonyabb. A cég a chip videojátékoknál elérhető világítási képességeit emelte ki, amit az Unreal Engine 5 a ray tracing optimálisabb támogatásával értek el.

Mindössze ennyi értelmes részletet tudunk a chipről, mert a Qualcomm a prezentáció nagy részében a mesterséges intelligencia-funkciókról beszélt. A vállalat felült a generatív MI száguldó vonatjára és azt szeretné, ha az emberek helyben futtatnák az olyan MI modelleket, mint a Llama 2 és a Stable Diffusion az apró, akkumulátorral működő telefonchipen. A vállalat közzétett néhány demót arról, hogy mit lehet csinálni ezzel az újdonsült erővel, például hogyan lehet egy tárgyat kitörölni egy videóból, de ezeket a modelleket kifejezetten alacsonyabb pontosságú futtatásra optimalizálták, hogy okostelefonos processzoron működjenek. Az induláskor a Qualcomm 20 modellt kínál a partnerek számára, amelyeket alkalmazásokba és szoftverfunkciókba integrálhatnak.


Az MI-modellek nagyon nagyok, és a felhőben működnek a legjobban, de a cég szerint a chip képes támogatni a 10 milliárd vagy annál több paramétert tartalmazó nagy nyelvi modelleket, és másodpercenként akár 15 token generálására is képes. Persze inkább arra készült, hogy az eszközön javítsák a fényképek feldolgozását vagy gyorsabban megjelenjen egy Snapchat-szűrő eredménye. Ilyenkor a chip a Qualcomm szerint "akár 98 százalékkal gyorsabb és 40 százalékkal hatékonyabb". Az MI-modellek eszközökön való futtatásának ötlete az elmúlt hónapokban lendült fel, az Intel a múlt hónapban San Joséban tartott innovációs rendezvényén az MI-generáció kezdetét emlegette. A vállalat ennek lehetővé tétele érdekében erősen támaszkodik az NPU-kra is. Az első NPU-val felszerelt notebookchipjük decemberben jelenik meg.


A Qualcomm nem adott hivatalos megjelenési ütemtervet, de a novemberben megjelenő Xiaomi 14 lehet az első Snapdragon 8 Gen 3-mal szerelt telefon.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások