A Qualcomm Snapdragon X Elite a Windows világ válasza az Apple Siliconra

A Qualcomm Snapdragon X Elite a Windows világ válasza az Apple Siliconra

2023. október 25. 23:20, Szerda
A Qualcomm évek óta gyárt Snapdragon chipeket Windows PC-khez, és évek óta nem sikerült ezeknek a chipeknek ki- vagy legalább megszorítania az Intel vagy az AMD chipjeit. A legújabb Snapdragon 8cx Gen 3 (és a vele szorosan összefüggő Microsoft SQ3) mindössze két fogyasztói PC-ben, a Microsoft Surface Pro 9 5G-ben és a Lenovo ThinkPad X13s Gen 1-ben jelent meg.

De ez talán most megváltozik. Közel három évvel ezelőtt a Qualcomm 1,4 milliárd dollárért megvásárolta a Nuvia nevű céget. A Nuvia elsősorban szerverprocesszorokon dolgozott, de a vállalat alapítói és számos alkalmazottja részt vett az A- és M-szériás Apple Silicon processzorok fejlesztésében is, amelyek lehetővé tették az iPhone, az iPad és a Mac számára a teljesítmény és az akkumulátoros üzemidő irigylésre méltóan optimális keverékét. A Qualcomm ma hivatalosan is bejelentette a Nuvia felvásárlásának gyümölcsét: a Qualcomm Snapdragon X Elite egy 12 magos, 4 nm-es chip, amely PC-kben közvetlenül az Intel Core processzorokkal és az AMD Ryzen lapkáival - és kevésbé közvetlenül az Apple Macekbe szánt M2 és M3 sorozatú processzoraival - fog versenyezni.

A Snapdragon X Elite sztárja a teljesen új, egyedi CPU-architektúra, kódnevén Oryon. Az X Elite összesen 12 Oryon-magot tartalmaz, nem pedig a nagy és kis magok keverékét, mint amilyet a Qualcomm a korábbi tervekben használt. Ha az összes mag aktív, akár 3,8 GHz-es csúcssebességre is képesek, bár ha csak egy vagy két mag dolgozik, akkor akár 4,3 GHz-es sebességet tudnak .


A Qualcomm néhány Apple-szerű teljesítménydiagramot tett közzé az X Elite teljesítményének és energiahatékonyságának bemutatására. A vállalat állítása szerint az X Elite akár kétszer olyan gyorsan fut, mint egy Intel Core i7-1355U vagy Core i7-1360P azonos teljesítményszint mellett, illetve 68 százalékkal kevesebb energiafelhasználás mellett képes elérni ezek teljesítményét. A Qualcomm szerint az X Elite 65 százalékkal kevesebb energiával is képes elérni egy erősebb Core i7-13800H teljesítményét - tehát nagyjából ugyanazt a többmagos teljesítményt nyújtja 30 W-os fogyasztással, mint az Intel lapkája 90 W-os fogyasztással. Az X Elite energiafogyasztása a jelek szerint 50 W körül maximalizálódik, és akár 10 W-ra is csökkenhet, legalábbis a grafikonok szerint.

Ezeket a gyártó által közölt állításokat mindig óvatosan kell kezelni, de ha valamennyire is közel állnak a valósághoz, akkor úgy tűnik, hogy az X Elite jól használható mind az ultrahordozható PC-k (mint a ThinkPad X Carbon), mind a vékony és könnyű munkaállomások (mint a Dell XPS 15 vagy a 14 hüvelykes MacBook Pro) számára. Az alacsonyabb energiafogyasztás hosszabb akkumulátor-üzemidőt és alacsonyabb hőmérsékletet jelent, ami lehetővé teszi a ventilátor nélküli MacBook Air-szerű kialakítást. A Qualcomm nem közölte, hogy tervezi-e az X Elite bármelyik verziójának elindítását kevesebb CPU vagy GPU maggal, bár ezt feltehetően akkor fogjuk megtudni, ha a tényleges termékek elindulnak.


A Qualcomm a legtöbb időt az X Elite teljesítményének és energiafelhasználásának összehasonlításánál az Intel, nem pedig az Apple termékeit hozta fel. Ez okos döntés, tekintve, hogy az Apple hamarosan harmadik generációs Arm chipeket használ a Mac-eknél, de azért a Qualcomm az Apple Silicon-t is szem előtt tartja. A Qualcomm szerint az X Elite a Geekbench 6.2 többszálas tesztje alapján "50 százalékkal gyorsabb többszálas csúcsteljesítményt" nyújt, mint az Apple M2. A Qualcomm grafikonjai 50 W körüli csúcs energiafelhasználást jelentenek az X Elite számára, ami arra utal, hogy a Qualcomm nagyjából azonos energiafogyasztás mellett nagyjából az Apple M2 Pro vagy M1 Max CPU-teljesítményét tudja elérni. Ez elsőre lenyűgöző lenne, de ne feledjük, hogy ez csak egy teszt, ráadásul magától a gyártótól, és hogy az Apple készül az M3-as sorozatú processzorok új, 3 nm-es gyártási eljárásra történő áttérésére, ami segíteni fog az Apple-nek megtartani az energiahatékonysági előnyét.

A chip Adreno-integrált GPU-jának összetételéről kevesebb részletet tudunk, de azt tudjuk, hogy támogatni fog egy 4K 120 Hz-es laptop kijelzőt, valamint összesen három 4K-s külső kijelzőt (vagy két 5K-s külső kijelzőt). A GPU támogatja a DirectX 12 grafikus API-t - Vulkan-támogatás nincs, legalábbis egyelőre -, és a Qualcomm szerint "frissíthető driverekkel" rendelkezik majd. A vállalat nem árulta el, hogy a GPU-hoz (vagy a SoC bármely más komponenséhez) hány éves driverfrissítési támogatást tervez nyújtani. A Qualcomm csak hároméves hardvertámogatást biztosít az Android-telefonokban lévő Snapdragon chipjeihez.


A Qualcomm az X Elite GPU-ját az Intel Iris Xe-hez és az AMD Radeon 780M-hez hasonlította, amelyek a (jelenleg) megvásárolható leggyorsabb integrált GPU-k. Az Adreno GPU állítólag akár kétszer olyan gyors, mint az Iris Xe, és akár 80 százalékkal gyorsabb, mint a Radeon 780M, illetve képes elérni ezek teljesítményét, miközben körülbelül ötödannyi energiát használ. A lapka tekintélyes médiakódolási és dekódolási képességekkel is rendelkezik: támogatja a hardveresen gyorsított H.264, H.265/HEVC és AV1 videókódolást és -dekódolást, valamint a VP9 kódkódoló hardveresen gyorsított dekódolását.

A Qualcomm Hexagon neurális feldolgozó egysége (NPU) szintén visszatér az MI és a gépi tanulási feladatokhoz, amelyeket nem lehet olyan könnyen felgyorsítani egy CPU vagy GPU által. A Qualcomm szerint az új NPU akár 45 TOPS (Tera Operations per Second) műveletre képes, ami háromszor több, mint a Snapdragon 8cx Gen 3 esetében. A Windows egyelőre leginkább csak a webkamera hátterében lévő dolgok eltávolításának gyorsítására használja az NPU-t, bár ahogy a Microsoft egyre több MI funkciót ad a Windowshoz, a helyi feldolgozás egyre fontosabbá válik. Az olyan algoritmusok, mint a Stable Diffusion szintén profitálhatnak az NPU gyorsításából.


És mivel a Qualcomm a Qualcomm, az X Elite egy Snapdragon X65 5G modemmel érkezik, amely akár 10 Gbps csúcs letöltési sebességre is képes. Persze ez erősen függ majd a kapcsolat minőségétől, hiszen ezek a sebességek a legtöbb felhasználó számára alapvetően elméleti jellegűek. A Wi-Fi 7 és a Bluetooth 5.4 teszi teljessé a vezeték nélküli csatlakozási lehetőségeket. Végül beszéljünk az I/O-ról: az X Elite akár 64 GB LPDDR5x RAM-ot is használhat, amely akár 136 GB/s memória-sávszélességet is biztosíthat a chipnek. A képjelfeldolgozó processzor (ISP) akár 64 MP-es kamerákat és 4K HDR videórögzítést is támogat. A chip támogatja a PCIe 4.0 NVMe SSD-ket és az UFS 4.0 és SD 3.0 tárolási szabványokat, valamint akár három USB 4 portot (plusz további két 10 Gbps-os USB 3.2 gen 2 portot).

De nem számít, mennyire jó a hardver, hiszen az csak a kirakós játék egy része. Az Apple Siliconra való átállás részben azért sikerült, mert az Apple Rosetta 2 kompatibilitási rétege az x86-Arm kódfordítást a felhasználó számára többnyire láthatatlanná tette, és mert a vállalat már a korábbi macOS-kiadásokban is dobta az olyan örökölt technológiákat, mint a 32 bites alkalmazások támogatása és bizonyos típusú illesztőprogramok. A Qualcomm egy másik vállalat szoftverére támaszkodik majd a siker érdekében, mégpedig a Microsoft Windows 11 Arm verziójára.


A Windows-on-Arm projekt nagy utat tett meg a 2012-es, erősen korlátozott Windows RT-hez képest. A Microsoft támogatja saját x86-Arm kódfordítását, és számos hagyományos Windows-alkalmazás ugyanúgy települ és fut egy Arm Windows PC-n, mint egy Intel vagy AMD PC-n. Az X Elite megnövekedett sebessége segíthet az x86-os alkalmazások Arm platformon való használatakor tapasztalt elhúzódó késlekedésen. Néhány elhúzódó probléma azonban továbbra is fennáll. Néha még az Arm-natív verziójú alkalmazások is alapértelmezés szerint letöltik és telepítik x86-os verziójukat a Windows Arm verziójára, így a teljesítménynövekedés parlagon marad. A Windows x86-os verzióihoz írt illesztőprogramok és az ezeken az illesztőprogramokon alapuló hardverek nem működnek. Sok játék - különösen azok, amelyek a DirectX 12 API-któl és a csalás elleni szoftverektől függenek - nem fognak futni. A visszafelé kompatibilitás a Windows x86-os verzióinak egyik meghatározó jellemzője; az Arm verzióban ez sokkal korlátozottabb.

A Windows-on-Arm szoftveres ökoszisztéma azonban javulna, ha a hardveres ökoszisztéma egészségesebb lenne. Ha a Snapdragon X Elite valóban olyan vékony és könnyű, hosszú élettartamú, megfizethető hardverek létrehozásához vezet, amelyeket az emberek valóban használni akarnak, akkor a szoftveres helyzet biztosan javulni fog. És ez még inkább igaz lesz, ha az Nvidia és az AMD is fejleszt csúcskategóriás Arm chipeket PC-khez.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások