Rádióhullámokkal vívnak láthatatlan háborút az ukránok és az oroszok

Rádióhullámokkal vívnak láthatatlan háborút az ukránok és az oroszok

2023. december 3. 09:05, Vasárnap
Az Ukrajna és Oroszország közötti macska-egér játék kritikus területe az okos fegyverek vezérlését zavaró elektromágneses hullámok frontja, amelyet az Egyesült Államok, Kína és mások is élénken figyelnek.

A Quantum Systems - egy német technológiai cég - által szállított drónokat hónapokon át zökkenőmentesen használta az ukrán hadsereg, majd azok tavaly év végén hirtelen elkezdtek lezuhanni az égből, és nem volt rá magyarázat. "Ez rejtély volt" - mondta Sven Kruck, a Quantum egyik vezetője, akinek javítást követelő szigorú levelet küldött az ügyben az ukrán védelmi minisztérium. A Quantum mérnökei hamarosan rájöttek a problémára: az oroszok zavarni kezdték a drónokat a műholdakkal összekötő jeleket, aminek következtében a gépek eltévedtek és a földre zuhantak. A Quantum a kiigazítás érdekében egy mesterséges intelligenciával működő szoftvert fejlesztett ki, amely a kapcsolat elvesztése esetén egyfajta másodlagos pilótaként működött, és egy manuális opciót is beépített, hogy a drónokat egy Xbox kontrollerrel is le lehessen szállítani. A vállalat egy szervizközpontot is épített, hogy figyelemmel kísérje az orosz elektronikus támadásokat. "Mindössze annyit tehettünk, hogy információkat kértünk az üzemeltetőktől, megpróbáltuk kideríteni, mi nem működött, teszteltünk és újra próbálkoztunk" - mondta Kruck.

Ukrajnában az elektromágneses hullámok láthatatlan birodalmában is folyik a harc. A felek a rádiójeleket arra használják, hogy a drónok és csapatok kommunikációs kapcsolatait megzavarják, célpontokat találjanak és irányított fegyvereket csapjanak be. Az elektronikus hadviselés új lendületet kapott a 21 hónapja tartó konfliktusban, és alkalmazkodásra kényszeríti a mérnököket. "Az elektronikus hadviselés éppúgy befolyásolta az ukrajnai harcokat, mint az időjárás és a terep" - emeli ki Bryan Clark, a Hudson Intézet, egy washingtoni agytröszt vezető munkatársa, hozzátéve, hogy a konfliktusban minden műveletnek figyelembe kell vennie az ellenség elektromágneses spektrumban történő jelenlétét.


Az oroszokhoz hasonlóan az ukránok is megpróbálják elektronikusan zavarni ellenségeik kommunikációját és fegyvereit

Az elektronikus hadviselés több mint 100 éves fogalom. A második világháborúban a britek a német rádiójeleket utánozták, hogy megtévesszék a bombázók által használt célzóberendezéseket. A hidegháborúban a Szovjetunió nagy összegeket fektetett be elektronikus fegyverekbe, hogy aszimmetrikus előnyre tegyen szert az Egyesült Államok rakétáival és repülőgépeivel szemben. Az utóbbi évtizedekben az elektronikus támadás és védelem alkalmazása egyoldalúbbá vált. A 2000-es évekbeli iraki háborúban az Egyesült Államok olyan nagy rádiózajt kelő eszközöket használt, amelyek miatt a rögtönzött robbanószerkezetek nem tudtak kommunikálni a távoli detonátorukkal. Újabban Izrael elektronikus hadviselési rendszerekkel zavarta össze a GPS-jeleket a légterében, hogy megzavarja a drónok vagy rakéták által indított támadásokat.

Az ukrajnai háború az első olyan konfliktus a közelmúltban két nagy és viszonylag fejlett hadsereg között, amely széles körben alkalmazza az elektronikus hadviselés képességeit és valós időben fejleszti a technikákat. Az egykor csak a szakértők hatáskörébe tartozó technológiákat ma már a frontvonalbeli gyalogos csapatok is használják. Az ukrán drónpilóták folyamatosan finomhangolják módszereiket, hogy kivédjék a láthatatlan támadásokat. A taktika olyannyira kritikussá vált, hogy az elektronikus hadviselés külön fejezetet kapott Valerij Zaluzsnyij tábornok, Ukrajna legfőbb katonai parancsnoka nemrégiben megjelent esszéjében. "Az információs technológia széles körű alkalmazása kulcsfontosságú lenne az Oroszországgal való konfliktus patthelyzetének feloldásához" - írta.

A technikák a háborút egy olyan laboratóriummá változtatták, amelyet az Egyesült Államok, Európa és Kína is szorosan követ, figyelik, hogy mi befolyásolhatja a jövőbeli konfliktusokat. Charles Q. Brown Jr. tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke idén egy kongresszusi meghallgatásra előkészített megjegyzéseiben kiemelte az elektronikus hadviselés témáját. A NATO-országok kiterjesztették az elektronikus fegyverek vásárlására és fejlesztésére irányuló programjaikat - mondta Thomas Withington, a Royal United Services Institute, egy brit biztonsági agytröszt elektronikus hadviseléssel foglalkozó szakértője. "Az ukrajnai háború a NATO elektromágneses szakértőinek teljesítményfokozó drogja" - mondta. "Ez koncentrálta a gondolatokat".


A Krasukha-4 az orosz elektronikai hadviselési rendszerek központi eleme

Amikor 2022 februárjában orosz tankok gördültek Kijev felé, az orosz hadsereg kezdetben igazolta hírnevét, miszerint elektronikus hadviselésben a világ egyik legjobbja. Erős zavarókkal és csalirakétákkal árasztotta el az ukrán légvédelmet, így Ukrajna a repülőgépekre hagyatkozott az orosz gépek visszaverésében. Az elektronikus fegyverek első pillantásra nem tűnnek veszélyesnek. Ezek jellemzően parabolaantennák vagy antennák, amelyeket teherautókra lehet szerelni, illetve mezőkön vagy épületek tetején lehet felállítani. Elektromágneses hullámokat sugároznak ki, hogy nyomon kövessék, becsapják és blokkolják a precíziós fegyvereket irányító és a rádiókommunikációt lehetővé tevő érzékelőket és kommunikációs kapcsolatokat. Szinte minden kommunikációs technológia elektromágneses jelekre támaszkodik, legyen szó a katonákról a rádiókkal, a pilótákkal összeköttetésben álló drónokról vagy a műholdakkal összekapcsolt rakétákról.

Az egyik alapvető, de hatékony módszer a zavarás. Ez megzavarja a kommunikációt azáltal, hogy ugyanazon a frekvencián bocsát ki erős jeleket, amelyet az ellenfél eszközei használnak, hogy akkora zsúfoltságot okozzon, hogy az igazi jel sugárzása észlelhetetlenné válik. A zavarás olyan, mintha egy rockkoncert játszana egy egyetemi előadás alatt. Egy másik kulcsfontosságú fegyver olyan jelet küld, amely olyasminek adja ki magát, ami nem az, ami. Az úgynevezett spoofing, azaz a hamis jel meggyőzhet egy drónt vagy rakétát arról, hogy mérföldekkel eltért az útvonalától, hamis koordinátákkal etetve meg azt. Más esetekben a spooferek a rakéták vagy repülőgépek által kibocsátott jeleket utánozzák, hogy a légvédelmi rendszereket becsapva olyan támadásokat szimuláljanak, amelyek nem is történnek meg. Más eszközök a sugárzásokat figyelik, és megpróbálják lokalizálni azok eredetét. Ezeket az eszközöket gyakran használják drónpilóták felkutatására és megtámadására.


A Zhitel zavarórendszer több tízkilométeres körzetben képes leállítani a GPS- és műholdas kommunikációt

Elemzők szerint az ezen eszközökkel elért kezdeti sikerek után az orosz hadsereg megbotlott, de a háború elhúzódásával adaptálódtak. Oroszország kisebb, mobil elektronikus fegyvereket készített, például drónellenes ágyúkat és apró zavarókat, amelyek rádióhullám-buborékot képeznek a lövészárkok körül. "Az oroszok sokkal fürgébbek voltak a válaszadásban, mint azt a szárazföldi viselkedésük alapján vártuk volna" - mondta James A. Lewis, a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának technológiai és biztonsági szakértője. "Ennek aggasztónak kell lennie a NATO számára".

Az elektronikus támadás és védelem terén évszázados szovjet szaktudással rendelkező Oroszország ellen Ukrajna a Szilícium-völgyhöz köthető startupokhoz fordult. Az ötletük az volt, hogy a kaliforniai IT-munkások gyorsan készítsenek elektronikus hadviselési termékeket, ők letesztelik azokat és a harctéren igazolják az eredményeket. Idén nyáron az ukrán kormány versenyt rendezett a cégek számára, hogy olyan módszereken dolgozzanak, amelyekkel megzavarhatók az iráni Shahed drónok. Ezeket a nagy hatótávolságú pilóta nélküli légi járműveket Oroszország az Ukrajna mélyén fekvő városok elleni támadásokra használja - mondta Mykhailo Fedorov, Ukrajna digitális minisztere.

A Piranha nevű elektronikus hadviseléssel foglalkozó cég egyik alapítója bemutatott egy új, a konfliktusra épített drónellenes fegyvert. Egy DJI Mavicra, egy közönséges, olcsó felderítő drónra irányította, és meghúzta a ravaszt. A drón mozdulatlanná vált, a navigációs rendszerét elnyomta a fegyverből érkező rádiójelek robbanása. Más ukrán cégek - mint például a Kvertus és a Himera - olyan apró zavarókat vagy 100 dolláros walkie-talkie-kat építenek, amelyek ellenállnak az orosz zavarásnak. Az Infozahystnál, Ukrajna egyik legnagyobb elektronikai hadviseléssel foglalkozó vállalkozójánál a mérnökök nemrég egy olyan projekten dolgoztak, amelynek célja az orosz légvédelmi rendszerek nyomon követése és azonosítása volt. Iaroszlav Kalinin, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy az orosz légvédelmi radarokat nem olyan könnyű kicserélni, mint a tankokat. Ha elegendő mennyiséget kiiktatnának, az fordulópontot jelenthetne a háborúban. "Ha egyszer mi irányítjuk az eget, akkor Oroszország keményen elbukik" - mondta.


Az orosz csapatok az Orlan-10 drónokat a Leer-3 elektronikai hadviselési rendszerrel párosítva használják az ukrán egységek azonosítására és megtámadására

Idén nyáron Oleksandr Berezhny, a Quantum egyik vezetője Ukrajna egyik legjobb drónpilótájának társaságában osztotta meg a NATO-val az elektronikus hadviselésről szerzett tudásukat. Egy németországi támaszponton egy nagy kerekasztal-beszélgetésen magyarázták el a parancsnokoknak azokat a problémákat, amelyekkel szembesültek. "Elmondtuk nekik, hogy az Ukrajnába érkező amerikai és európai rendszerek 90 százaléka nincs felkészülve arra, hogy megfeleljen az elektronikus hadviselés kihívásainak" - mondta Berezhny. "Egyértelműen megértették, hogy valamin változtatni kell".

Ukrajna bepillantást enged abba, hogy a jövőben hogyan zajlanak az elektronikus csaták. Az Egyesült Államok és Európa nagy figyelmet fordít arra, hogy az ilyen fegyverek hogyan boldogulnak az orosz rendszerekkel szemben, és egyesek aggódnak, hogy nem reagálnak elég gyorsan. A kínai szakértők kimerítően feljegyzik azt is, hogy mely orosz elektronikus támadások voltak a leghatékonyabbak a NATO-rendszerek ellen, és viszont, hogy Oroszország hol vallott kudarcot. Egy 2022. novemberi jelentésben egy kínai védelmi agytröszt részletesen bemutatta, hogy egy orosz elektronikus támadás hogyan csapta be a NATO észlelőberendezéseit, ami arra késztette Ukrajnát, hogy felfedje saját elektronikus védelmi rendszereinek helyét. "Az orosz hadsereg drónok elleni harci képességei felülmúlják az amerikai hadsereg képességeit" - állt a jelentésben.

Ahogy Ukrajna fejleszti zavaráselhárítási technikáit, e taktikák egy része az Egyesült Államok és szövetségesei felé áramlik. Már most látható, hogy az országok kisebb rendszereket telepítenek, de Ukrajna frontján sokak számára a fejlesztések nem jöhetnek elég gyorsan. "Még ha láthatatlanná is teszed a drónodat, a vezérlőd és az antennád jelet ad" - mondta egy ukrán drónpilóta, aki csak a keresztnevét, Vladislavot adta meg. Az oroszok körülbelül 200 négyzetméteres ablakot érzékelnek, ahol egy drónpilóta tartózkodhat - tette hozzá, megjegyezve, hogy a tüzérség egyszer "körülbelül 15-20 méteren" belülre került attól, hogy eltalálja őt. "Nem lehet teljesen elrejtőzni" - mondta.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások