2027-től lehetetlen lesz elkerülni az MI-képes PC-ket

2027-től lehetetlen lesz elkerülni az MI-képes PC-ket

2024. január 10. 09:25, Szerda
A gyártók a piac megmentését várják a mesterséges intelligenciától, de kérdéses, hogy a vásárlókat meg tudják-e győzni arról, hogy a technológia megéri az érte fizetendő magasabb árat.

Alig több mint egy év telt el azóta, hogy a ChatGPT felbukkant és a technológiai világot az MI felé irányította. "A generatív MI mostanra a technológiai ipar szinte minden területén a legnagyobb hatású dologként van pozícionálva" - írja tanulmányában a Canalys elemzőcég. Bár a PC-t jelenleg a termelékenység alapvetésének tekintik, az elemzőcég úgy látja, hogy a beágyazott MI technológia esélyt ad arra, hogy az innováció és a felhasználói élmény következő hullámának motorja legyen, feltéve persze, hogy a csökkenő eladási számoktól sújtott gyártók el tudják magyarázni az óvatos közönségnek, hogy mi az előnye.

Az IDC piackutató szintén a mesterséges intelligenciával rendelkező számítógépek körül kialakult pezsgésről beszél, és a generatív MI-t "vízválasztó pillanatnak" nevezi a PC-ipar számára, de ugyanakkor elismerik, hogy "a felhasználási eseteket még nem sikerült teljes mértékben megfogalmazni". Egy harmadik elemzőcég, a Gartner szerint míg a mesterséges intelligenciával működő PC hardverek készen állnak, a szoftverek még nem. "Rövid távon a várható változások nem biztos, hogy elég átalakító erejűek ahhoz, hogy elősegítsék az MI PC-k gyorsabb elterjedését" - mondta Ranjit Atwal, a Gartner kutatási igazgatója.

A Canalys úgy számol, hogy a 2024-ben szállított PC-k közül minden ötödik lesz majd MI-képes - beleértve az Apple szilíciummal futó összes Mac-et is. Ez az arány 2027-ben a szállított PC-k 60 százalékára emelkedik. Az MI-képes PC definíció szerint "olyan asztali számítógép vagy notebook, amely dedikált chipkészlettel vagy blokkal rendelkezik az eszközön futó MI-munkaterhelések futtatására". Tisztességes erejű CPU-kkal és GPU-kkal régebbi PC-k is képesek ilyen számításokat végezni, azonban dedikált hardverre van szükség a jobb reakciókészség, az alacsonyabb késleltetés és - ami fontos - az eszközön történő futtatáshoz internetkapcsolat nélkül. Egyes munkaterhelések egyszerűen nem alkalmasak a felhőre.


Mivel az AMD, az Intel és a Qualcomm is pénzt lát az MI-ben, a fogyasztók és a vállalkozások számára kihívást jelent majd e nélkül készült új csúcskategóriás eszköz beszerzése. A gyártók arra törekednek, hogy a vásárlóknak ne csak a meghibásodott vagy elavult eszközök cseréje miatt legyen okuk új - és prémium - hardverek vásárlására. A Windows 11-től és annak hírhedt hardverkövetelményeitől remélt fellendülés elmaradt, ezért a gyártók a generatív mesterséges intelligencia ígérete felé fordulnak. A mesterséges intelligenciával rendelkező PC-k mögötti erőteljes eladási lendület és a Windows 10 támogatásának 2025-ös megszűnése együttesen azt jelenti, hogy a helyzet elfogadása elkerülhetetlen lehet. A Canalys szerint "a hatékonyság és a termelékenység jelentős javulása különösen vonzó a kereskedelmi szektor számára, különösen az olyan feladatok esetében, mint az adatfeldolgozás és a tartalomkészítés. Az MI-képes PC-k e műveletek nélkülözhetetlen részévé válnak".

Mindez azt jelenti, hogy a vállalkozások a versenyképesség megőrzése érdekében váltani fognak, ehhez azonban időre lesz szükség. Mivel az MI-képes PC-k - legalábbis kezdetben - viszonylag magasan specifikált eszközök lesznek, és árcédulájuk is ennek megfelelő lesz, az elterjedés hiánypótló szerepkörökben fog kezdődni. A Canalys úgy véli, hogy a bevezetés felgyorsul, amint a vállalkozások felismerik az MI munkafolyamatokba való integrálásából származó előnyöket. Az elemző előrejelzése szerint 2025 lesz az MI-képes PC-k fordulópontja, abban az évben több mint 100 millió készüléket szállítanak le a kategóriában, ami a következő években tovább nő. A 2025-ös évet azonban a Windows 10 támogatásának megszűnése segíti majd - a vállalkozások kénytelenek lesznek új hardvert vásárolni, vagy fizetni a Microsoftnak, hogy a régi operációs rendszert még egy ideig életben tartsa.

Itt válik fontossá az, amit a Microsoft a Windows 12/Windows.AI számára kitalált. Redmondnak a helyi MI-munkaterhelések zökkenőmentes futtatása kézzelfogható előnyeinek bemutatásával tudja a felhasználókat arra ösztönözni, hogy jobban odafigyeljenek az MI-képes hardverekre. Ezt a nagy chipgyártók támogatni fogják, rengeteg MI-képes hardver készült eddig is, és 2024-ben továbbiak várhatóak, köztük a Qualcomm új hardverei. A Canalys szerint: "A főbb PC-gyártók nyilvánosan jelezték, hogy az MI-képes PC lesz a legjelentősebb közelgő innováció, amelyet a piac 2024-es fellendülésének gyorsítójaként kívánnak felhasználni". Az elemzőcég rámutatott, hogy az Asus "vadonatúj felhasználói élményekről" beszél, míg a HP a "2024 és 2026 között várható növekedés kétszeresével" kalkulál.

A mesterséges intelligenciára képes PC-k ezen a ponton elkerülhetetlenek. A gyártóknak azonban egyértelműbben kell kommunikálniuk az előnyöket, különben a piackutatók által megjósolt fordulópont a reméltnél kicsit később következhet be. A negyedik negyedévre vonatkozó globális PC-szállítási adatok bármelyik nap megjöhetnek, és ebben akár az is benne lehet, hogy az elmúlt tíz egymást követő negyedévben végig csökkentek az eladások, így nem csoda, hogy a PC-gyártók keresik a szalmaszálat, amibe kapaszkodhatnak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások